Hajléktalanoknak adtak koncertet Budapesten a magyar kultúra napján

2019. január 22., 20:33

Szerző:

Hajléktalanoknak adnak koncertet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Vonat Nyugati pályaudvari éjjeli menedékhelyén a magyar kultúra napján. Ez az első ilyen esemény, a hajléktalanoknak Bartók Béla 44 hegedűduója közül játszanak el néhányat. Előhangként a hajléktalanoknak Kosztolányi Dezső magyar nyelvről írt megjegyzéseit olvasták fel. „A magyar nyelv természeti jelenség. Gyökerei mélyen belenyúlnak a múlt őstelevényébe, egészen a történelem előtti korig, s van törzse, ága, lombja, eleven virága is. Úgy hat ránk, mint valami hatalmas, megfoghatatlan, szellemi csoda. De annyira élő és valóságos, hogy érzékeinkkel is észlelhetjük. (...) Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható. Nem külsőleges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Fontosabb annál is, hogy magas vagyok-e vagy alacsony, erős-e vagy gyönge. Mélyen bennem van, a vérem cseppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként. Ebben az egyedülvaló életben csak így nyilatkozhatom meg igazán. Naponta sokszor gondolok erre. Épp annyiszor, mint arra, hogy születtem, élek és meghalok.” 

Fotó: Facebook

A versekkel megszakított koncertet az Index élőben közvetíti a Facebookon, ide kattintva nézhetik meg.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kórházi szerelvényből átalakított, adományba kapott vonata 1993. decembere óta fogadja a hajléktalanokat a Nyugati pályaudvar külső holtvágányán.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.