Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Háromezer művész kapott egymilliárd forintnyi „gázsielőleget” a kormánytól

2020. június 24. 12:01 - szerző: MTI/168 Óra

A koronavírus-járvány miatt bevétel nélkül maradt mintegy háromezer művész kapott gázsielőleget, egyenként 300-300 ezer forintot a kormánytól. A Köszönjük, Magyarország! program résztvevőinek előadássorozata már el is kezdődött – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az M1-en.

Fekete Péter emlékeztetett, hogy

egymilliárd forintot sikerült a célra átcsoportosítani a kulturális ágazatban.

A gázsielőleget a nemzeti intézményeinken, így a Nemzeti Színházon, a Hagyományok Házán, a Petőfi Irodalmi Múzeumon keresztül osztottuk ki a művészeknek”.

Az államtitkár elmondta, hogy segélyt osztani nem akartak, inkább előleget fizettek a művészeknek, és azt kérték tőlük, hogy a veszély elmúltával produkcióikkal szolgáltassák vissza azt. A Köszönjük, Magyarország! programban résztvevők vállalták, hogy elmennek fellépni könyvtárakba, szabadtéri színházakba, más kulturális helyszínekre.

Sajtótájékoztató a kulturális tao ügyében
Fotó: MTI/Mohai Balázs

„Készült egy adatbázis, amely az Országos Színháztörténeti Múzeum honlapján található, és ahonnan a kulturális szervezők felkérhetnek művészeket. Most van tízezer fellépési lehetőségünk, amellyel jól kell sáfárkodnunk. Az elkövetkező időszakban kis közösségi rendezvények és nagy gálák fognak megvalósulni” – magyarázta Fekete. 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a karantén idején az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók után online közzétett dalaikkal, előadásaikkal talán a kulturális ágazatban tevékenykedők tették a legtöbbet annak érdekében, hogy az emberek lelki egyensúlya és harmóniája megmaradjon. A bevételkiesés a legérzékenyebben a szabadúszó, független művészeket érintette.