Férfias szinkronúszás – Szabadúszók francia film a mozikban  

2019. március 20., 17:33

Szerző:

Ha az európai filmgyártáson belül a vígjáték zsánerről beszélünk, elsősorban a francia komédiák juthatnak eszünkbe, melyek intelligens és bájos humorukkal évtizedek óta szórakoztatják a mozik közönségét. Hazánkban különösen nagy népszerűségnek örvendenek ezek az alkotások, évente körülbelül 20-30 francia szórakoztató tartalom kerül a mozik műsorára, azonban még emellett a viszonylag nagy merítési lehetőség mellett is ritka az olyan remek film, mint a márciusban érkező Szabadúszók.

A történet főszereplője Bertrand, aki a negyvenes éveihez közeledve úgy érzi, nem találja helyét a világban. Már közel két éve nem talál munkát, gyerekei pedig a világ legnagyobb lúzerének tartják és hát nem is nagyon tudna velük vitatkozni ezen. Bár felesége végtelenül türelmes, a férfi úgy érzi, teljesen kicsúszott a lába alól a talaj. Egy nap megpillant egy hirdetést, amelyben amatőr szinkronúszó csapatba keresnek tehetséges jelölteket. Úgy dönt, belevág, és ez a döntés örökre megváltoztatja az életét.

Egy igazi feel-good alkotásról van szó, melynek végén fülig érő mosollyal hagyjuk el a mozitermet és alig várjuk, hogy ezt az életigenlő és rendkívül szórakoztató élményt megosszuk ismerőseinkkel és barátainkkal. A film nagy sikerrel futott a Frankofón Filmnapok programjában is, a hivatalos premier pedig március 14-én volt.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.