Felragyogó felismerések

2019. június 13., 09:00

Szerző:

Nádasdy Ádám megkapóan eleven verseivel és Pál Sándor Attila ízig-vérig mai kötetével folytatódik a Magvető sorozata, az Időmérték.

Áprilisban jelent meg Katona József Bánk bán című színművének „kétnyelvű kiadása”: a kötetben ugyanis az eredeti szöveg mellett Nádasdy Ádám prózai fordítása kapott helyet. Az ünnepi könyvhéten új verseket tartalmazó kötetet vehetnek kézbe a Nádasdy-rajongók. Versei úgy szólnak hozzánk, ahogy a barátainkkal beszélgetünk: amikor váratlanul elmondanak valami bizalmasat, és mi tudjuk, hogy most a legtöbb, amit tehetünk, ha meghallgatjuk őket. Csakhogy Nádasdy verseinek olvasása közben nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek: ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat. A Jól láthatóan lógok itt megkapóan eleven verseskönyv a villanófényként felragyogó felismerésekről.

Pál Sándor Attila Balladáskönyve ízig-vérig mai verseskötet, amely megmutatja, milyen teremtő és ugyanakkor romboló erővel bír a hagyomány és az emlékezet. A fiatal költő versei az Arany János-i és a népballadákat szólaltatják meg ma is érvényes hangon. A balladák nemcsak közös történetek elmesélésére alkalmasak, de lehetőséget adnak arra is, hogy a lassan eltűnő falusi, paraszti kultúrára vessenek értő pillantást. A kortárs fiatal költészetben egyedülálló ez a szemlélet: tetten érhető volt már a szerző korábbi, Düvő című kötetében is, amely a folklórban rejlő erőt idézte meg.

A Magvető zsebben hordható, „útra való” sorozata, az Időmérték célja, hogy az élő költészetre nyitott fiatal közönség számára is divatossá tegye a versesköteteket.

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt, Magvető Kft., 2019

Pál Sándor Attila: Balladáskönyv, Magvető Kft., 2019

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.