A cirkuszművészet nemzetközi nagykövetévé választották az Emmi kultúráért felelős államtitkárát

2020. január 19., 17:56

Szerző:

A cirkuszművészet nemzetközi nagykövete címmel tüntették ki Fekete Pétert vasárnap a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Stéphanie monacói hercegnőtől vette át az elismerést.

Megnyílt Henye Péter festőművész kiállítása a vértessze
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Fédération Mondiale du Cirque (Világ Cirkuszművészeti Szövetsége) által adományozott elismerést a cirkuszigazgatók számára adott díszebéden vette át Fekete Péter. Az indoklásban az szerepelt, hogy az európai cirkuszművészet megújításáért, a művészeti ág társadalmi üzeneteinek kidolgozásáért, a cirkuszpedagógiai programok kitalálásáért kaptam meg az elismerést. Köszönőbeszédemben elmondtam, hogy a tradicionális cirkusz és az innováció, a megújuló cirkusz képviseletére tettem fogadalmat" - mondta az MTI-nek telefonon Fekete Péter. Felidézte, hogy tizennégy éves korában bűvészkedéssel kezdte, négy évvel később cirkusziskolába ment Németországba. – Első diplomám cirkuszi diploma volt és egészen 30 éves koromig a bűvészkedéssel, a cirkuszművészettel foglalkoztam, akkor végeztem el a színházi rendezői szakot, de a színházi éveim alatt is csupa olyan darabot rendeztem, amelyben a cirkuszművészet is jelen volt – mondta Fekete Péter, aki 2015-ben lett a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszter biztos, valamint a Fővárosi Nagycirkusz vezetője. 2018-tól az Emmi kultúráért felelős államtitkára.

Fekete Péter a monte-carlói fesztivál keretében pénteken az Európai Cirkusz Szövetség tudományos, szakmai konferenciáján tartott előadást a magyar cirkuszi módszerről. A program alapja, hogy egy cirkuszi előadás megtekintését követően nagyobb hatásfokkal tanítanak közismereti és oktatási ismereteket a gyerekeknek. Többek között matematikát, biológiát, földrajzot, fizikát tanulhatnak a magyar gyerekek egy-egy cirkuszi számot elemezve. A világon egyedülálló, Magyarországon működő cirkuszpedagógiai program bevezetése és átvétele iránt Nagy-Britanniából és Ausztráliából is érdeklődnek.

A cirkuszművészet nagykövete elismerést 2018-ban Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselőnek ítélték oda, egyébként elsősorban cirkuszigazgatók kapják meg a díjat.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.