Ezt is jól elrendezték nekünk, minimum öt év, mire újra kinyit az Iparművészeti Múzeum

2018. április 4. 18:48 - szerző: 168 Óra

A kormány a minap csaknem 10 milliárd forintot von el az Iparművészeti Múzeum (IMM) felújítására szánt keretből. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a Miniszterelnökség részesedésfelvásárlásra csoportosított át összesen 30 milliárd forintot, amelynek harmadát a tavaly ősz óta rekonstrukció miatt zárva tartó múzeumtól irányítottak át.

Alépés  drasztikusnak tűnhet, ám a 2018-ra előirányzott támogatási összeg elvonása valójában nem befolyásolja a felújítási munkákat, hiszen azok biztosan nem kezdődnek el idén. Az átcsoportosítás egyértelműen jelzi, a csúszással a kormány és az intézmény vezetősége is tisztában van. Most már csak az a kérdés, hogy vajon a már az előkészületi fázisban feje tetejére állt beruházás elkészülhet-e a következő választásokig – írja a Magyar Nemzet.

Az épület felújítása miatt a gyűjteménynek nincs maradása az Üllői úton, ám a szállításra tavaly tavasszal kiírt közbeszerzési tendernek hosszas huzavona (és egy 5 millió forintos hatósági büntetés) után csak év végén lett eredménye, vagyis már a rajtnál több mint féléves csúszásba került a múzeum – emlékeztet a lap.

De a gondok jóval korábban kezdődtek. A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte szecessziós épület felújításának befejezését eredetileg 2018-ra ígérték. A 2016-os kormányhatározat már egy évet rárakott a munkálatokra, és 2019-re várta a projekt lezárását. Cselovszki Zoltán megbízott főigazgató nem sokkal később azonban már arról beszélt, irreális volt az elképzelés, 2020 előtt biztosan nem lehet befejezni a rekonstrukciót.

Egy év sem telt el, és visszavonták a korábbi kormányhatározatban szereplő határidőt, az új dátum 2021 lett, de az eddigi tendencia alapján aligha várható, hogy az épület 2022 előtt elkészül, és mivel a befejezéstől számított egy év a visszaköltözés,

leghamarabb öt év múlva veheti birtokba a múzeumot a közönség.

– összegez a lap.