Az egekig magasztalja a nyugati sajtó Fischer Iván fesztiválzenekarát, amely itthon programokat mond le a pénzhiány miatt

2019. december 5., 12:06

Szerző:

Befejeződött Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András európai turnéja, melynek keretében rezidens zenekarként adtak dupla koncertet Londonban, Hamburgban, Bécsben és Baden-Badenben is. A külföldi lapok zsenialitásról, európai diadalmenetről és hibátlan előadásról írnak, a Times szerint pedig még a mennyek kapuja is megnyílt előttük – írja a 24.hu.

„Nincs ennél jobb Beethoven interpretáció" – írta a zenekar londoni koncertjei után a Guardian, amelynek kritikusa szerint a zenekar által megszólaltatott Dvořák-szimfóniák is „hibátlanul, kedvesen” szólaltak meg.

A The Art Desk Nagylelkűség és derű címmel közölt cikket londoni fellépésükről, míg a Times írása szerint „friss, meglepő, szellemes és emberi” volt a koncert. A Seen and Heard International újságírója földön túli zenei élményről számolt be, és hozzátette,

nem önthető szavakba az érzés, amit a Beethoven-darabok közben átélt.

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a Hősök terén A Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a Hősök terén 2015. június 18-án
Fotó: Kallos Bea

A koncert szemnek, fülnek és a testnek is élvezet volt – fogalmazott a Wiener Zeitung Európai diadalmenet című írásában adta a zenekar bécsi hangversenyéről, míg a Die Welt a hamburgi koncertbeszámolóban magyar csúcszenekarként emlegette a BFZ-t, mely Dvořák 8. szimfóniájában még azt is elérte, hogy az örökkévalóság illúzióját keltve „megállítsa az időt” – írta a lap.

A Budapesti Fesztiválzenekar november közepén közleményt adott ki, amely szerint a kormány által megszüntetett taót kompenzálni hivatott többlettámogatásból 200 millió forintból részesül, amely az együttes esetében az utóbbi évek taotámogatás-átlagának kevesebb mint 50 százaléka. Emiatt pedig csak úgy tudja stabil működését biztosítani, hogy számos projektet elhagy.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.