Emberi hangok a Rózsavölgyiben – Molnár Piroska első önálló estje

2017. október 5. 06:43

A Nemzet Színésze, Kossuth-díjas művész első zenés önálló estjére készül, melynek ősbemutató a Rózsavölgyi Szalonban lesz október 6-án. Azt est címe – „Emberi hang…” – egyrészt arra utal, hogy Molnár Piroska a drámai szerepek mellett fantasztikus zenés előadásokban is részt vett a pályáján. Énektehetségét már a főiskolán felfedezték, hangterjedelme és különleges hangszíne alapján operaénekes is lehetett volna, de ő inkább a prózai műfajt választotta. A zenés feladatok azonban mindig megtalálták. Az egykori legendás kaposvári társulat tagjaként ő énekelte Cecíliát a Csárdáskirálynőben, Mohácsi János rendezése megújította a hazai operettet. De Molnár Piroskának a sanzontól a modern dalokig minden jól áll. A Rózsavölgyi bemutatójának címe az emberségre és humánumra is utal, amely nélkül nem lehet hitelesnek lenni a színpadon.

A színésznő mindig is a társulati létben hitt, igazi csapatember, önálló produkciót ezért sem vállalt korábban. Aztán megnézte Udvaros Dorottya Mégis szép című zenés estjét a Rózsavölgyiben, amelyet Vörös Róbert rendezett. Piroskának annyira tetszett az előadás, hogy mégis igent mondott a szalon felkérésére, ám ragaszkodott ahhoz, hogy az ő önálló estjét is Vörös Róbert rendezze.

– Együtt néztük végig Piroska eddigi énekes szerepeit, s kiválasztottuk a legjobb, ma is érvényes mondandójú dalokat. Ez nem nosztalgiaműsor vagy múltidézés: azt szeretnénk, hogy Piroska a zene nyelvén is beszélhessen önmagáról. Az előadásokra egy-egy közeli barátját, kollégáját is meghívjuk, elsőként Novák Jánost, de a későbbiekben többek közt Udvaros Dorottya, Alföldi Róbert is a vendégei lesznek – mondja a rendező a 168 Órának.

Zongorán közreműködik az est zenei vezetője, Termes Rita, tangóharmonikán és más hangszereken kísér Bornai Szilveszter.

S. Zs.