Életműdíjat kap David Lynch az amerikai filmakadémiától

2019. június 4., 11:52

Szerző:

David Lynch amerikai filmrendező, Wes Studi cseroki-amerikai színész és Lina Wertmüller olasz filmrendező Oscar-életműdíjat kap, Geena Davis amerikai színésznőt pedig Jean Hersholt Humanitárius-díjjal tünteti ki idén az amerikai filmakadémia - jelentette be hétfőn a testület.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kormányzói tanácsa a szokásosnál hónapokkal korábban, szombaton szavazott az elismerésekről, amelyeket október 27-én adnak át a filmakadémia 11. kormányzói díjátadó ceremóniáján a hollywoodi Ray Dolby Bálteremben.

A 63 éves Davis a nemek közötti egyenlőség megvalósulásáért tett erőfeszítései, köztük a Geena Davis Institute on Gender in Media nevű non-profit szervezet és a sokszínűségre fókuszáló Bentonville Filmfesztivál megalapításáért kapja a Jean Hersholt Humanitárius-díjat. A színésznő Az alkalmi turista című filmben nyújtott alakításáért vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, a Thelma és Louisért a legjobb női főszereplők kategóriájában volt esélyes.

Az életműdíjat olyan művészek kapják, akik munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a filmiparhoz, de eddig nem kaptak Oscar-díjat. 2017-ben a kanadai színészóriás, Donald Sutherland, 2016-ban a hongkongi akciófilmsztár, Jackie Chan is megkapta.

A 73 éves Lynchet négyszer jelölték már Oscar-díjra. Az elefántemberért a legjobb rendező, valamint a ma már a legjobb adaptált forgatókönyv elnevezésű kategóriában volt esélyes az aranyszoborra. A Kék bársony és a Mulholland Drive - A sötétség útja című filmekért a legjobb rendezők mezőnyében volt esélyes.

A 71 éves Studi soha nem kapott még jelölést, ám több Oscar-díjra jelölt, vagy Oscar-díjas alkotásban, úgy mint a Farkasokkal táncoló, Az utolsó mohikán, Az új világ és a Geronimo - Az amerikai legenda is játszott.

A 90 éves Wertmüller 1976-ban első nőként volt esélyes a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra a Világszép Pasqualino című filmjéért. Az aranyszobrot végül John G. Avildsen vihette haza a Rockyért. Wertmüller óta mindössze négy másik nő, Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow és Greta Gerwig jutott be a legjobb rendezők kategóriájába és közülük Bigelow nyerte el egyedül az elismerést A bombák földjén című filmért.

A 92. Oscar-díjátadót 2020. február 9-én tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.