Egy német színésznő is nemi erőszakkal vádolja Roman Polanskit

2017. október 4. 16:57 - szerző: MTI

A 61 éves Renate Langer szerint a rendező 1972 februárjában egy gstaadi házban erőszakolta meg.

Feljelentést tett egy svájci rendőrségen Roman Polanski ellen egy egykori német színésznő, aki azzal vádolta a filmrendezőt, hogy több mint ötven éve, tizenöt éves korában megerőszakolta – írta kedden a The Hollywood Reporter.

A 61 éves nő azt állította, hogy 1972 februárjában egy gstaadi házban történt az erőszak – számolt be róla a hollywoodi szaklap a The New York Times értesülését idézve.

Renate Langer a negyedik nő, aki azzal vádolta meg a ma már 84 éves Oscar-díjas rendezőt, hogy erőszakot követett el rajta. Egy svájci rendőri szóvivő szerint Langer szeptember 26-án a St. Gallen-i rendőrségen tett feljelentést Polanski ellen.

Polanski egyik ügyvédje, Jan Olszewski elmondta, ő és ügyfele is tud Langer állításairól. „Véleményem szerint ez a helyzet olyannyira abszurd, hogy még kommentálni is nehéz. Ennek a bejelentésnek, így negyven év eltelte után, az elsődleges célja a médiafigyelem felkeltése” – fogalmazott a Lengyelországban lévő ügyvéd.

Augusztusban Los Angelesben egy Robin néven szereplő nő ugyancsak azzal vádolta meg Polanskit, hogy 1973-ban, tizenhat éves korában megerőszakolta. 2010-ben pedig Charlotte Lewis brit színésznő állította, hogy 1983-ban, amikor még tinédzser volt, Polanski szexuális erőszakot követett el rajta. A rendező ügyvédje szerint Lewis hazudott.

Polanski 1977-ben egy vádalku reményében elismerte, hogy megerőszakolta a tizenhárom éves Samantha Geimert, és negyvenkét napot töltött börtönben. Ám mikor megtudta, hogy a vádalku ellenére súlyos büntetésre számíthat, az ítélethirdetés előtt megszökött az Egyesült Államokból, amelynek körözési listáján máig szerepel. Azóta a francia–lengyel állampolgárságú filmes Franciaországban és Svájcban él.

Az elmúlt évtizedek alatt jogi képviselői többször próbálták elérni, hogy az Egyesült Államokban mentsék fel a rendezőt, maga Geimer is ezt kérte, de a legutóbbi kísérlet sem sikerült, szeptemberben egy kaliforniai bíró ismét úgy döntött, hogy Polanski ügye folytatódjon.

A zürichi filmfesztiválon tartózkodó rendező, akinek hétfőn mutatták be új filmjét, úgy fogalmazott: „Ami az én vétkemet illeti: az az ügy véget ért. Bűnösnek vallottam magam. Börtönbe mentem. Visszatértem az Egyesült Államokba, hogy letöltsem a büntetést, az emberek ezt elfelejtik vagy nem is tudnak róla. Ezután még itt, Zürichben is ülnöm kellett, ahová a filmfesztiválra érkeztem (2009-ben). Végeredményben négyszer-ötször annyit voltam őrizetben, mint amennyit megígértek.”