Egry- és Rippl-Rónai-képek voltak a sztárok a BÁV-aukción

Számos magas leütést, tíz-, sőt hússzoros áremelkedést is hozott a BÁV 68. művészeti aukciója, amelyen több száz ékszer, festmény és műtárgy került kalapács alá. A legtöbbet egy Egry József-képért fizettek.

2016. május 24., 10:30

A kétnapos aukción nagy volt az érdeklődés, a szokásosnál több volt a külföldi befektető és jelentősen megnőtt a telefonos licitek aránya: Magyarországon egyedülálló módon már online is lehetett licitálni a BÁV-applikáción keresztül. A szinte maradéktalanul elkelt ékszerkínálat tételei nemritkán ötszörös, a ritkaságnak számító gyűjtői darabok akár hússzoros áron keltek el. A legnagyobb sikere a nagy karátszámú brill ékszereknek volt, egy briliánssal ékített fülbevalót 3,2 millió, egy 2,6 karátos brillel díszített szolitergyűrűt 3 millió forinton ütöttek le. Az aukció sztárdarabja egy szintén modern karék volt, amelyet összesen 18,5 karátnyi briliáns ékített, ezért közel 5 millió forintot fizetett a nyertes licitáló.

Az ezüst műtárgyak számos művészettörténeti ritkaságot vonultattak fel. A nemzetközi – orosz, német, ukrán és kínai – befektetők személyesen és telefonon is élénken licitáltak egy-egy darabért, ennek köszönhetően az ezüstműtárgy-kollekció szinte teljesen gazdára talált.

A második napon kiemelkedő vásárlási kedv jellemezte a festmény- és műtárgykínálat árverését is. A régi és a modern, a múlt század 50-60-as éveiben készült alkotások egyaránt keresettek voltak. Tízmilliót fizettek ifj. Markó Károly tájképéért, és csaknem ennyit Markó András Hazatérés című festményéért. Az aukció slágere Egry József három kitűnő képe volt, amelyek közül a Napsütéses Balaton több mint 13 millióért kelt el. Népszerű volt Rippl-Rónai három portréja is, a Fiatal nő vörös ruhában 8,4 millióért talált gazdára. A legnagyobb meglepetést Erdélyi Béla Fák vízparton című dekoratív műve okozta, amely 1,5 millióról indulva 7,2 millióért kelt el.

Új gyűjtői kör felé nyitott a BÁV nyomtatások aukciójával: Radnóti Miklós Ikrek hava című kis kötetének dedikált, 1940-es első kiadásáért 220 ezer forintot fizetett egy vásárló, és millió körül kelt el a 17. századi holland atlasz is. Remekül szerepeltek a keleti tárgyak: egy 18. századi tibeti Buddha- szobor ára 240 ezer forintról 2,6 millióra emelkedett, míg 19. századi párdarabja 1,1 millió forintot ért el. Komoly licitharcok folytak a modern és kortárs kerámiákért, Gorka Géza, Kovács Margit, Gádor István és főként Gorka Lívia művészi munkáiért.

Az utolsó blokkban szokás szerint hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Zsolnay-kerámiák aukciója, a szecessziós alkotásokért harcoltak a legtöbben. Egy gyönyörű díszváza szép áremelkedéssel 1,5 millióig jutott, a pálmát viszont az Apáti Abt tervezte díszváza vitte el: a kikiáltási ár tízszereséért, 2,4 millió forintért ütötték le.

Az aukción a jótékony célra felajánlott három ékszerre licitálók – a BÁV hozzájárulásával együtt – összesen 2,3 millió forinttal támogatták a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán gyógyuló daganatos és leukémiás gyerekek ellátását segítő Őrzők Alapítványt.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.