Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Tovább erősödött a megveszekedett orbánista PIM-igazgató a magyar kultúrpolitikában

2020. május 22. 11:45 - szerző: hvg.hu/168 Óra

A Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj, a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj és az Örkény István drámaírói ösztöndíj szakmai lebonyolítója eddig is a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) volt, de a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdette meg a pályázatokat, és kapta hozzá a költségvetési támogatást.

Az Emmi-hez tartozó MANK egyebek közt hat alkotóházzal, két művészteleppel és két szentendrei kiállítótérrel rendelkezik, támogatja a Hangfoglaló Programon keresztül a könnyűzenét, működteti a Kultúra.hu kulturális hírportált és a Cseh Tamás Archívumot.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Most a kormány úgy döntött, hogy június 1-től a három ösztöndíjat a magát Orbán Viktor feltétlen hívének valló, egykori székelyföldi bunyós, Demeter Szilárd által vezetett PIM hirdetheti meg és oszthatja szét. Ezért 59 millió forintot át is tettek a MANK-tól az egyébként is bőségesen ellátott PIM kasszájába, ami megint csak azt jelzi: tovább erősödik Demeter Szilárd pozíciója a magyar kultúrpolitikában –  hívja fel a figyelmet a hvg.hu.