Tovább erősödött a megveszekedett orbánista PIM-igazgató a magyar kultúrpolitikában

2020. május 22., 11:45

Szerző:

A Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj, a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj és az Örkény István drámaírói ösztöndíj szakmai lebonyolítója eddig is a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) volt, de a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdette meg a pályázatokat, és kapta hozzá a költségvetési támogatást.

Az Emmi-hez tartozó MANK egyebek közt hat alkotóházzal, két művészteleppel és két szentendrei kiállítótérrel rendelkezik, támogatja a Hangfoglaló Programon keresztül a könnyűzenét, működteti a Kultúra.hu kulturális hírportált és a Cseh Tamás Archívumot.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Most a kormány úgy döntött, hogy június 1-től a három ösztöndíjat a magát Orbán Viktor feltétlen hívének valló, egykori székelyföldi bunyós, Demeter Szilárd által vezetett PIM hirdetheti meg és oszthatja szét. Ezért 59 millió forintot át is tettek a MANK-tól az egyébként is bőségesen ellátott PIM kasszájába, ami megint csak azt jelzi: tovább erősödik Demeter Szilárd pozíciója a magyar kultúrpolitikában –  hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.