Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Jöhet a vízfejű irodalmi szuperintézmény, Demeter Szilárd a miniszteri biztosa

2020. január 12. 22:51 - szerző: Ágoston Zoltán

Bár a kulturális törvény hírhedt tavaly év végi módosításában végül nem szerepelt az Országos Széchenyi Könyvtárat, a Petőfi Irodalmi Múzeumot és néhány másik gyűjteményt, illetve kiadót összeolvasztó vízfejű irodalmi szuperintézmény terve, úgy tűnik, Demeter Szilárd PiM-igazgató nem mondott le az ötletről. Ennek lehet a jele, hogy fél évvel a korábbi után újra kiírtak egy pályázatot az OSZK főigazgatói posztjára – derül ki a hvg.hu cikkéből. 

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az OSZK igazgatója jelenleg Orbán Viktor volt sajtófőnöke, Hammerstein Judit, aki határozatlan időre megbízott főigazgatóként irányít,  Demeter Szilárd viszont két évre miniszteri biztos lett, megbízása szerint az ő feladata előkészíteni  és koordinálni a „Magyar Nyelv Háza létrehozatalát, a költözés folyamatát, illetve ellátni a nemzeti gyűjtemények megújításával és lehetséges integrációjával kapcsolatos feladatokat, különös tekintettel az Országos Széchenyi Könyvtár és a Petőfi Irodalmi Múzeum fejlesztéseinek összehangolására. A hvg.hu kérdésére, hogy a Magyar Nyel Háza jelenti-e a PIM és az OSZK összevonását, Demeter Szilárd úgy válaszolt, az egyik forgatókönyv szerint az ingatlanegyüttes helyet adhat az OSZK-nak, a PIM-nek, az Országos Színháztörténeti Intézetnek, kiadóknak, írószakmai szervezeteknek, a másik elképzelés pedig az, hogy csak az OSZK-nak épülne korszerű ingatlan. Azt, hogy melyik elképzelés valósul meg, az Orbán-kormány fogja eldönteni, és nyilván a kabinet határoz majd az épület helyszínéről is. Demeter Szilárd feladata a döntéselőkészítés.

Ami az OSZK főigazgatói tisztségét illeti, az Emberi Erőforrások Minisztériuma eredménytelennek nyilvánította az első pályázatot, amit aztán megpróbált titokban tartani.