David Gilmour rekordáron eladta a gitárgyűjteményét, a bevételt a klímaváltozás elleni harcra fordítja

2019. június 21. 20:21 - szerző: 168 Óra/MTI

A Pink Floyd együttes frontembere, David Gilmour elárverezte gitárgyűjteményét. A 126 hangszer 21,5 millió dollárért kelt el a Christie's New York-i árverésén - jelentette be az aukciósház pénteken. Ez rekord, soha nem fizettek ekkora összeget aukción hangszerekért. Az eddigi rekordot Eric Clapton tartotta, gyűjteménye két árverésen - 1999-ben és 2004-ban - 12,5 millió dollárért kelt el.

David Gilmour gyűjteményének legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster (The Black Strat) lett, amelyet kilétét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. 

A 73 éves zenész jó ügy érdekében vitte árverésre a gitárgyűjteményét, a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoport kapja. – A klímaváltozás a legnagyobb kihívás, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie. Szükségünk van egy civilizált világra unokáink számára és azon túl is, hogy játszhassanak ezekkel a gitárokkal és énekelhessenek – hangoztatta.