David Gilmour rekordáron eladta a gitárgyűjteményét, a bevételt a klímaváltozás elleni harcra fordítja

2019. június 21., 20:21

Szerző:

A Pink Floyd együttes frontembere, David Gilmour elárverezte gitárgyűjteményét. A 126 hangszer 21,5 millió dollárért kelt el a Christie's New York-i árverésén - jelentette be az aukciósház pénteken. Ez rekord, soha nem fizettek ekkora összeget aukción hangszerekért. Az eddigi rekordot Eric Clapton tartotta, gyűjteménye két árverésen - 1999-ben és 2004-ban - 12,5 millió dollárért kelt el.

David Gilmour gyűjteményének legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster (The Black Strat) lett, amelyet kilétét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. 

A 73 éves zenész jó ügy érdekében vitte árverésre a gitárgyűjteményét, a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoport kapja. – A klímaváltozás a legnagyobb kihívás, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie. Szükségünk van egy civilizált világra unokáink számára és azon túl is, hogy játszhassanak ezekkel a gitárokkal és énekelhessenek – hangoztatta.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.