César-díjra jelölték a francia államfő kedvesét

A legjobb mellékszereplő kategóriában César-díjra jelölték Julie Gayet színésznőt, Francois Hollande francia államfő kedvesét, aki miatt nemrégiben szétváltak a francia elnöki pár útjai.

2014. február 2., 07:30

Gayet a francia diplomácia kulisszáiba betekintést nyújtó Quai d'Orsay című filmben nyújtott alakításáért kapta a jelölést. A filmben a 41 éves színésznő egy tanácsadót alakít, akinek több politikussal is viszonya van.

A Bertrand Tavernier rendezte, 2002-2003-ban az iraki háború előtt és idején játszódó film három jelölést is kapott a francia filmdíjra – jelentette be pénteken a César-díjakat odaítélő francia akadémia. A legjobb mellékszereplő kategória érdekessége továbbá, hogy jelölést kapott Marisa Borini, Nicolas Sarkozy volt francia államfő feleségének, Carla Bruninak az édesanyja is az Un chateau en Italie című filmben nyújtott alakításáért – írja a hirado.hu.

A 39. César-díjra a legtöbb, tíz jelölést Guillaume Gallienne Les Garcons et Guillaume, a table! című filmje kapta, amely tavaly a cannes-i filmfesztiválon a Rendezők Két Hete szekcióban nyert díjat, idén pedig a párizsi Lumieres-díjak átadóján megkapta a legjobb első filmnek járó elismerést. Most többek között a legjobb film, alkotóit pedig a legjobb rendező és a legjobb férfi főszereplő kategóriában jelölték. A cannes-i filmfesztiválon tavaly Arany Pálma-díjat nyert Adéle élete 1-2. fejezet című film is versenyben van a legjobb film díjáért és még további hét kategóriában.

A legjobb külföldi film kategória jelöltjei között három Oscar-jelölt alkotás is van: a mexikói Alfonso Cuaron Gravitáció című filmje, Paolo Sorrentino A nagy szépség és Félix Van Groeningen belga rendező Alabama és Monroe című mozija. Jelölést kapott továbbá Woody Allen Blue Jasmine című alkotása és Quentin Tarantino Django elszabadul című mozija. Három francia színész is a harmadik César-díjáért versenyez: Catherine Deneuve-öt Emmanuelle Bercot Elle s'en va című filmjében nyújtott alakításért jelölték a legjobb női főszereplő kategóriában. A francia film nagyasszonya 1981-ben Az utolsó metró Párizsban és 1993-ban az Indokína című filmekben nyújtott alakításáért kapott César-díjat. Michel Bouquet 2002 és 2006 után, Mathieu Amalric 2005 és 2008 után nyerheti el idén ismét a francia filmakadémia díját. A César-díjátadó gálát február 28-án rendezik Párizsban.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.