Budafoki Hangversenyesték a Budafoki Dohnányi Zenekarral

2017. november 27. 16:50

A Budafoki Dohnányi Zenekar december 15-én nagykoncertet ad a Klauzál Házban, ahol C. Ph. E. Bach D-dúr szimfóniáját, Barber Hegedűversenyét és Sibelius II. szimfóniáját adják elő.

Carl Philipp Emanuel Bach Johann Sebastian gyermeke volt. Udvari zeneszerzőként és zenészként szolgált Nagy Frigyes udvarában, majd Hamburgban Telemann halála után a zeneszerző állását kapta meg. Telemann egyébként Johann Sebastian Bach-al baráti kapcsolatot ápolt, fiának keresztapja is volt.

Barbert 1939-ben egy iparmágnás kérte fel egy hegedűverseny megírására fia számára. Az iparmágnás Samuel Fels ki is fizette a darabért az előleget. Fia el volt ragadtatva az első két tételtől, de a harmadik tétel nem tetszett neki, játszhatatlannak tartotta, ezért azt kérte a zeneszerzőtől, hogy írja újra. Barber erre felkért egy hegedűművészt, aki pár óra alatt megtanulta a hegedűversenyt, majd a Curtis Intézet zenekarával, Reiner Frigyes vezényletével előadták a teljes művet. Fels ezután a teljes összeget kifizette. Az előadást követően Ormándi Jenő is műsorra vette a darabot, amit a Carnegie Hall-ban mutattak be.

Az este záró darabja Sibelius szimfóniája, amely a finn függetlenségi törekvések jelképe is. Olaszországi tartózkodása után írta a művet, nagy hatással volt rá a mediterrán ország. Ez a szimfóniája olyan érzelemdús, hogy a szerző is csak úgy hívta: a lélek vallomása.

Jegyek még kaphatóak a koncertre.