Brahms, Liszt és Csajkovszkij a Dohnányi bérlet következő koncertjén

2018. szeptember 26., 17:59

Szerző:

Brahms: Variációk egy Haydn témára, Liszt: A-dúr zongoraverseny és Csajkovszkij: II. szimfónia szerepel műsoron a Zeneakadémián, a Dohnányi bérlet következő, október 4-i előadásán. A Budafoki Donhányi Zenekart Hollerung Gábor vezényli, zongorán közreműködik Balázs János. 

Brahms 1873-ban találkozott Haydn I. divertimentójának kéziratos változatával, melynek második tétele, a Chorale St. Antoni (Szent Antal korál) azonnal megragadta képzeletét, és ennek témájára variációsorozatot írt. A darab a koráldallam bemutatásával kezdődik, majd kilenc variáció következik, más hangnemben, más karakterrel.

Liszt A-dúr zongoraversenye nem követi szigorúan a versenymű szerkesztését. A hagyományos versenyműtől eltérően valójában öt szakaszból áll, melyet egy rondószerűen visszatérő téma fűz egybe.

Liszt művének eredetileg a „concert symphonique”, azaz szimfonikus koncert nevet adta, ezzel is jelezve, hogy nem hagyományos versenyműről van szó, hiszen a zongora sem kap olyan meghatározóan szólisztikus szerepet, mint más concertókban.

Hangversenyünk utolsó műsorszáma Csajkovszkij II. szimfóniája, melyet a szerző népdaltémák feldolgozásából állított össze. A szerző halála után a szimfónia a „Kisorosz” (azaz ukrán) melléknevet kapta a nagyszámú ukrán népdal idézete miatt.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.