Bob Geldof visszaadja kitüntetését a mianmari Aun Szan Szú Kji miatt

2017. november 13. 14:12

Bob Geldof visszaadja Freedom of the City of Dublin kitüntetését, mert Aung Szan Szú Kji is megkapta azt – írja az MTI. A zenész szerint a mianmari vezető díjazása szégyent hoz a városra. A mianmari kormányerők katonai tisztogatása elől már 600 ezer rohingja menekült Bangladesbe. A katonai akciók augusztusban kezdődtek, azóta több ezer embert megöltek, egész falvakat gyújtottak fel, és nők tömegeit erőszakolták meg.

Szú Kjit élesen bírálták világszerte, mert a Nobel-békedíjjal kitüntetett vezető a népirtásról csak szeptemberben nyilatkozott, és nem ítélte el egyértelműen a muzulmán lakosság ellen folyó szisztematikus etnikai tisztogatást.

A szintén ír U2 együttes tagjai is felszólították a politikust, hogy egyértelműen lépjen fel a rohingják védelmében, és ítélje el az erőszakos katonai cselekményeket, egyúttal követelték az atrocitások beszüntetését is. Októberben az oxfordi városvezetés megfosztotta Szú Kjit az általuk adományozott kitüntetésétől. Arra hivatkoztak, hogy mélyen megdöbbentette a polgárokat a rohingják üldözése és Szú Kji passzivitása az eset kapcsán. Az oxfordi St. Hugh's College, ahol a mianmari vezető tanult, még a portréját is eltávolította.

Ahogy korábban mi is megírtuk, a konfliktus nem újkeletű, etnikai és vallási okok is vannak a hátterében. A mianmari katonaság mind a mai napig tagadja a genocídiumot, állításuk szerint csak a rohingja fegyveres erők ellen harcolnak, és civileket nem érintenek a támadások.