Biztonságos stresszkezelés vámpírokkal

Reneszánszukat élik a könyvpiacon a vámpírtörténetek, különösen a nők és közülük is a fiatal lányok olvasnak ilyen témájú regényeket. Vajon miért vonzó számukra a vámpírok világa? A buja vámpíroktól az önmegtartóztatókig széles a paletta – legalábbis a sikerkönyvekben.

2009. szeptember 14., 09:08

– A vámpírtörténetek a 18. század végétől nagy népszerűségnek örvendenek az irodalomban – tudom meg Szécsi Noémitól, akinek a Finnugor vámpír című könyve több kiadást is megért, ám mára ritkasággá vált, a könyvtárak is csak helyben olvasásra adják ki. – A „gothic” azaz a gótikus rémregény műfaja még ponyvának számít, de a romantikában a vámpír a szépirodalomban is helyet kapott. (Részleteket lásd a keretes írásban!)

Szécsi Noémi szerint több oka is van a vámpírregények mostani népszerűségének.

– A jelenlegi vámpírmániát elindító regény valójában a tiltott szerelem ősi toposzával operál, mint a vámpírtörténetek túlnyomó része, hiszen a vámpír csábító és koránál fiatalosabb külsejű, de elátkozott lény, akinek semmi esélye a világi boldogságra. A vámpírtörténetek ugyanakkor mindig erős erotikus töltettel bírnak – az angol-amerikai irodalomtudomány a 1980-90-es években köteteket írt tele annak elemzésével, hogy a vámpírregényekben előforduló különféle vérszívási módozatok miféle szexuális aktusok szimbolikus megfelelői, például melyik jelenet utal fellációra és melyik csoportszexre a Drakulában.

A kiszámítható rettegés foka

Nem elhanyagolható tény, hogy a vámpírregény olvasása a stressz kezelésének és az adrenalin növelésének egyik igen biztonságos módja.

– A kísértetek, vámpírok és egyéb természetfeletti lények magyarázatot kínálnak az emberi elme számára felfoghatatlan eseményekre, valamint megnyugtató, kiszámítható rettegést nyújtanak a hétköznapok kínálta felzaklató, kiszámíthatatlan szorongással szemben – mondja az írónő.

Szécsi Noémi könyve, A finnugor vámpír előbb létezett forgatókönyvként, mint regényként. Annak idején megvásárolták a megfilmesítés jogát, ám a film azóta sem készült el – sajnos. Pedig ez az egyszerre budapesti és nemzetközi téma külföldön is jól eladható. A szerző által „művészregény, fejlődésregény és vámpírregény-paródia” ötvözetének nevezett történet főhőse, egy budapesti vámpírdinasztia legifjabb tagja hazatér egy angliai iskolából. Normális életet akar élni, ám a nagymamája azt szeretné, hogy vért szívjon, erre akarja megtanítani, és ebbe az életmódba akarja beleszoktatni. (A regényből

ide kattintvaolvashat részletet.)

Turisztikai csalogatás vámpírokkal

Hogy a fiatalos, ironikus műből nem lett film, az jellemzően magyar sztori. Mint ahogy az is, hogy bár Stoker Drakula-regénye nem jött volna létre magyar segítség nélkül (Vámbéry Ármin mesélt az ír szerzőnek a havasalföldi vajda kegyetlen fiáról), elég gyér a magyar vámpírtermés. Lugosi Béláról, a máig leghíresebb Drakula-színészről eddig még nem készült magyar film.

– Én szerepeltettem őt egy másik regényemben, a Kommunista Monte Cristóban, ami részben a tanácsköztársaságról szól – mondja Szécsi Noémi. – Lugosi filmszakszervezeti vezetőként agitált a Vörös Hadseregbe való belépésre, ezért is kellett később távoznia az országból.

Úgy tűnik, mi magyarok nem használjuk ki azokat a „kincseket”, amelyekkel a tömegkultúrában felhívhatnák magunkra a világ figyelmét.

– Pedig az emberek többségét az ilyen típusú dolgok érdeklik. Hatalmas felfutása van a tömegkultúrának, ez alkotja az emberek műveltségét, és akár ezzel is fel lehetne hívnia figyelmet Magyarországra. Emlékszem, annak idején ott sétáltam a Vajdahunyad váránál, és hallottam, hogy az idegenvezető Drakuláról magyaráz, ugyanis úgy próbálta megragadni a külföldiek figyelmét, hogy kinézetében ez végül is egy olyan vár… – meséli az írónő.

Szende, elsőbálos vámpírok

A mostani vámpírreneszánsz Stephanie Meyer könyveivel kezdődött. Magyarul egyelőre csak a sorozat első két kötete jelent meg, az Alkonyat (Twilight) és az Újhold (New Moon). Katona Ildikó, sorozatot megjelentető a Könyvmolyképző Kiadó vezetője szerint Stephanie Meyer könyvei különböznek a „hagyományos vámpírvonaltól”.

– A most dívó vámpírtörténekben elég hangsúlyos az erotikus szál, már-már pornográfiába hajló részek is megjelennek bennük, illetve van, amelyik csak erről szól, csak egy erotikus történet. Stephanie Meyer könyveinek új hangja azok között arat sikert, akik nem kedvelik a nyílt erotikát. Ezek általában a tinédzserek, illetve a tinédzserek szülei. Ha a gyerek az Alkonyatot olvassa, nem kell aggódni az anyukának, mert ez az igazi első szerelemről szól, a maga szépségével, ártatlanságával – mondja Könyvmolyképző Kiadó igazgatója.

Szerinte az ilyen típusú könyve sikere azt jelzi, hogy a kamaszok egy része igényli a hagyományosnak tekinthető értékeket, elutasítja az erőszakosságot, az azonnal egymás ágyába bújást, a kommercializálódást. Az Alkonyat normális hétköznapi értékeket hoz fel: a gyerekek kulturáltak, Shakespeare-t olvasnak, Chopint hallgatnak – tudom meg. Ezt kissé beárnyékolná, hogy vért szívnak, de kiderül, hogy azt sem igazán, mert a történet a vámpír tagjai nem isznak embervért: úgynevezett vegetariánus vámpíroknak nevezik magukat, és állatok vérét szívják. – Tehát ezen a vonalon is, és a szerelmi vonalon is nagyon komoly gondolat a regényben az önmegtartóztatás – mondja Katona Ildikó, aki szerint más hozadéka is van ezeknek a regényeknek. (A 168 Óra Online korábbi cikkét az "új típusú" vámpírokról

ide kattintvaolvashatja.)

Vérszívó érettségi tétel

– Bizonyos tekintetben megismétlődik a Harry Potter-jelenség. Számtalan olyan e-mailt kapok, amelyben arról számolnak be az olvasók, hogy eddig sosem forgattak könyvet, ám amióta elolvasták az Alkonyatot, csak úgy falják a betűt. Tanároktól is kaptam üzenetet, megírták, hogyan akarják felhasználni akár a magyartanításban akár angoltanításban. Az egyik dunántúli iskolában érettségi tételnek szánják a regény és a belőle készült film összehasonlítását – sorolja Katona Ildikó.

Sose halunk meg

Azért csak nem hagy nyugodni a kérdés: ha ezek az újhullámos vega vámpírok ennyire ártalmatlanok, hogy még egy nyakba sem harapnak bele, akkor miből is áll a vámpírságuk?

– A halhatatlanság nagyon komoly és vonzó momentum – magyarázza a kiadóigazgató. – Mindenki halhatatlan szerelemre vágyik. Ha olyasvalakiben találjuk meg a párunkat, mint a vámpír, aki nem hal meg, akkor megvan a reményünk, hogy az iránta érzett szerelmünk tovább él benne, örökké – mondja a Könyvmolyképző Kiadó vezetője.




VÁMPÍROS KÖNYVAJÁNLATOK A TOPLISTÁKRÓL



Mersz szeretni? Az életed árán is?
Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ideköltözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi” csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő…

Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik…

A szerzőről:
Stephenie Meyernek már nálunk is kultusza van, noha ez az első magyarul megjelenő könyve. Alkonyat (Twilight) című regényével üstökösként robbant be az amerikai irodalmi elitbe úgy, hogy közben tinédzserek és felnőttek millióit hódította meg.

A Könyvmolyképző Kiadó honlapját

ide kattintvatekintheti meg.







Rossz hold kelt föl?
Bella mer szeretni. Az élete árán is.
Edward Cullen titkokkal terhes hosszú élete során először igazán boldog végre. És ekkor kezdődnek csak az igazi bajok. Egyetlen ostoba pillanat végzetes következményekkel jár.
Edward maga mögött hagy mindent, Bella pedig majdnem belehal a veszteségbe.
S miközben hátborzongató halálesetek tartják izgalomban Forks városát, különös árnyak kószálnak a rezervátum körüli erdőkben, Bellát pedig egy furcsa hang bűvöli egyre hajmeresztőbb őrültségekbe. A földgolyó túloldalán Edward végzetes lépésre készül, de ezzel csak még nagyobb veszélybe sodorja valamennyiüket...
Hát mégis rémálommá válhat ez a szerelem? Elfogyhat, mint a Hold?

A Könyvmolyképző Kiadó honlapját

ide kattintvatekintheti meg.









Te vajon mit tennél…
…ha egy élőhalott hirtelen a vámpírok félholdját rajzolná a homlokodra?
…ha az expasid vérének szagától egyszerre összefutna a nyál a szádban?
…ha a napsugarak égetni kezdenék a bőröd, és már csak éjszaka éreznéd jól magad?
…ha olyan erő birtokába kerülnél, amelyről korábban álmodni sem mertél?

Zoey Redbird egy nap vámpírjelöltté válik, amikor középiskolájában váratlanul felbukkan egy élőhalott Nyomkereső, és a vámpírok zafírkék Jelét rajzolja a homlokára. Attól a pillanattól fogva az egész élete megváltozik. Alig néhány órája marad, hogy beköltözzön az Éjszaka Házába, a vámpírjelöltek bentlakásos iskolájába, a teste ugyanis azonnal megkezdi az Átváltozást.

Készen állsz arra, hogy belépj az Éjszaka Házának világába? Ezen a helyen mindent megtudhatsz a könyvről, a szerzőkről és a szereplőkről:

http://azejszakahaza.hu/

A Kelly Kiadó honlapját

ide kattintvatekintheti meg.





Az igaz barát nem iszik a barátjából

Sookie Stackhouse pincérnő a louisianai Bon Tempsben. Csinos, de csendes lány, aki nem jár el szórakozni. Oka van rá. Sookie ugyanis olvas mások gondolataiban. Bill magas, sötét hajú, jóképű srác – és a lány egy árva szót sem hall a gondolataiból. Tehát pontosan az a fajta pasi, akire egész életében várt…

Azonban Bill szörnyű titkot rejteget; ő ugyanis vámpír. Váratlanul Sookie egyik kolléganőjét megölik, nem is akárhogyan – miközben megátalkodott vámpírok csoportja veszi üldözőbe Billt.

CHARLAINE HARRIS a világ sötét oldalára kalauzol minket. Mesterien népesíti be világunkat vámpírokkal, nem kevés humorral és izgalommal fűszerezve.

„Anita Blake rajongói imádni fogják”
– Publisher’s Weekly

„Pikánsan pokoli”
– Dallas Morning News

Az Ulpius-ház Könyvkiadó honlapját

ide kattintvatekintheti meg.






Az éjszaka sötétjében halálos küzdelem folyik a vámpírok és a vadászok között. A Fekete Tőr Testvériség hat vámpírharcosa felesküdött rá, hogy megvédi a vámpírokat a rájuk törő ellenségtől. Vezetőjük, a jóképű, emberfeletti erővel bíró Wrath maradt az egyetlen tisztavérű vámpír a Földön. Szülei gyilkosait keresi, hogy végre kiegyenlítse a számlát. Küldetése során találkozik a gyönyörű Beth-szel, aki mit sem tud származásáról: nem sejti, hogy félig vámpír. Wrath-nak be kell vezetnie a lányt a halottak világába, hiszen ez az öröksége, a sorsa… Egy új érzés, a testét gyötrő nyugtalanság miatt Beth képtelen ellenállni a veszélyesen vonzó férfinak, aki éjszakánként meglátogatja, ám történetei a Testvériségről és a vérről megijesztik. A férfi érintése lángra lobbantja Beth-t, ám ez egy fenyegető, mindkettőjüket felemésztő vágy…

Kettejük szerelméről, erotikus szenvedélyéről szól a Fekete Tőr Testvériség sorozat első könyve, mely az elmúlt évek legnagyobb romantikus bestsellere lett világszerte.

Az Ulpius-ház Könyvkiadó honlapját

ide kattintvatekintheti meg.







Legyőzhetetlen vágy, túlvilági érzékiség; az első érintés halálos.

Félig ember, félig démoni lények ők, akik több ezer éve velünk élnek.
A múltban a Rend őrei biztosították a békét, de a múlt köddé vált, ez már a jövő…
Véres háború dúl. A vámpírok ellepték az utcákat, kedvükre lakmároznak, senki sincs biztonságban. A Rend közbelép, de harcosainak lelkében sötét titkok rejlenek.
Lesznek, akik győzedelmeskednek, és lesznek, akik elbuknak, de minden harcosnak tudnia kell: ha a szerelem megkísérti, csakis egy kiszámíthatatlan és kegyetlen nő képében teszi, és ez még a legkeményebb harcost is térdre kényszeríti.

„Erotikus, vérszomjas, csábító”
J. R. Ward, az Éjsötét szerető írója

Az Ulpius-ház Könyvkiadó honlapját

ide kattintvatekintheti meg.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.