Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

BDZ – filmzene-koncert az Arénában

2019. október 23. 22:07

A Budafoki Dohnányi Zenekar és a Klasszik Rádió népszerű filmzene koncertje 2019. október 27-én, a nagy érdeklődésre való tekintettel új helyszínen, a Papp László Sportarénában, a korábbi évekhez képest nagyobb térben várja közönségét. A szervezők az eddigi Müpa-hagyományoknak megfelelő izgalmas és érdekes zenei és képi világot kínálnak a film- és zenerajongóknak, de ezúttal különleges hangeffektekkel is kiegészítik a kínálatot: a V, mint vérbosszú című filmből felcsendül Csajkovszkij 1812 című nyitánya is, amelybe a zeneszerző valódi ágyúk dörrenését is belekomponálta. A darab ritkán hallható eredeti verziójában, általában üstdobokkal imitálják a koncerttermi előadásokban az ágyúdörgést, a BDZ koncertjén most azonban egy valódi, 102 éves ágyú durranásait hallhatjuk. 

Fotó: Tyukodi Laszlo

A szervezők a több ezer látogató biztonsága érdekében előzetesen hang- és tűzpróbát tartottak az Arénában, ahol Jásdi Balázs pirotechnikus, a Magyar Honvédség HFKP munkatársa állította be a „Kis Borka” névre keresztelt, 7,5 cm-es 15M Skoda hegyiágyút, amelyet 1917-ben a győri Magyar Ágyúgyár Rt. készített a pilzeni Skoda Művek licence alapján. Ez az ágyútípus mindkét világháborúban harcolt, honvédeink 1945-ig használták ezt az I. világháborúban igencsak modern eszköznek számító fegyvert, amelyet kifejezetten hegyi harcokhoz terveztek, és ez látszik a méretein és a formáján is. Mindössze fél tonna súlyú, keskeny nyomtávú és könnyen darabokra szedhető, mint egy kemping bicikli – ezért is szokták kemping ágyúnak becézni. A koncerten szereplő ágyú a tartalékos díszüteg legkisebb és legrégebbi darabja. 

A Budafoki Dohnányi Zenekar idén is gondosan válogatta össze koncertműsorát. Hollerung Gábort, a zenekar ügyvezető zeneigazgatóját és a Best of Cinemusic koncert karmesterét kérdeztük az idei műsor koncepciójáról. „Válogatásunk elsősorban a Wagner által meghonosított zenei vezérmotívumot állítja fókuszba, amely a filmzene-irodalomban is tetten érhető, többek között a Star Wars-filmek zenéjében. Egy-egy karakterhez vagy helyzethez köthető zenei egység újbóli felcsendülése, kisebb-nagyobb módosulása segít a nézőnek eligazodni a sok szereplő, sok helyszín, sok, jelentőséggel bíró tárgy közötti összefüggések szövevényében.” – nyilatkozta Hollerung Gábor.  

A dörrentésen kívül a szervezők készülnek „történelmi” autóval, dínóval, fényekkel, rohamosztagosokkal, de leginkább, természetesen a zenékre rímelően remekül összevágott filmrészletekkel, izgalmas, magával ragadó filmzenékkel, valamint a koncert estéjén megjelenő, a Klasszik Rádióval közösen kiadott Filmzene cd-vel, melyet Hollerung Gábor a koncert estéjén dedikálni is fog. (x)