Banksy újrafestett egy Monet-képet, ötmillió fontot is magadhatnak érte

2020. szeptember 21. 21:00 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Akár az 5 millió font (1,9 milliárd forint) leütési árat is elérheti a Sotheby's aukciósház októberi árverésén egy Banksy-alkotás, amely Claude Monet egyik mesterművének újragondolt változata.

 A titokzatos brit utcaművész vásznat és olajfestéket ragadva készítette el 2005-ben a Show me the Monet című alkotást.

Az eredeti mű azt a fából készült hidat örökíti meg, amely a francia impresszionista festő giverny-i kertjének tavacskája fölött ívelt át.

Banksy változatán az idillt megzavarja, hogy a tavirózsák között két bevásárlókocsi és egy narancssárga útjelző bója áll ki a kerti tóból.

Íme a mű:

Fotó: Pinterest

 

Alex Branczik, a Sotheby's kortárs európai művészetért felelős szakértője szerint Banksy a fogyasztói társadalom környezettel szembeni nemtörődömségére világít rá.

A Show me the Monet című kép, amelynek leütési árát 3-5 millió font közé becsülik, a bristoli születésű művész híres alkotásokat újragondoló "remixek" sorozatának része.

A festményt hétfőtől a Sotheby's londoni New Bond Street galériájában nézhetik meg az érdeklődők, majd New Yorkban és Hongkongban is kiállítják, mielőtt visszatér a brit fővárosba az október 21-i aukcióra.

Mint a Sotheby's felidézi, tavaly októberben a művész esetében rekordot jelentő és a várakozásokat jelentősen felülmúló 9,9 millió fontos áron kelt el Londonban Banksy egyik leghíresebb és legnagyobb méretű képe, amelyen csimpánzok népesítik be a brit törvényhozás alsóházát.