Jimmy Hoffa fia meg akarta ölni Martin Scorsesét, annyira nem tetszett neki a rendező filmje, Az ír

2020. január 10. 12:14 - szerző: Barna L. Norbert

Martin Scorsese nagyot dobott Az írrel, végre összehozta Robert De Nirót, Al Pacinót – akivel még sosem dolgozott – és Joe Pescit egy klasszikus gengsztereposz kedvéért, amit a Netflixen megjelenése hetében legalább 26 millióan megnéztek – ami óriási szám a streamingszolgáltató többi produkciójához képest –, a kritikusok pedig rajonganak érte. Igaz, a film öt jelöléséből – legjobb dráma, rendező, forgatókönyv, Pacinót és Pescit pedig külön-külön is jelölték alakításukért –a Golden Globe idei díjátadásán végül egyet sem tudott díjra váltani.

Londoni Filmfesztivál Martin Scorsese a Londoni Filmfesztiválon 2019 októberében
Fotó: Andy Rain

Volt azonban valaki, akit a Jimmy Hoffa (őt alakítja Al Pacino) szakszervezeti vezető rejtélyes eltűnését/megölését bemutató film annyira nem ragadott magával, mégpedig éppen Jimmy Hoffa fogadott fiát, Chuckie O'Brient. A 85 éves üzletember véleményét a New York Times tolmácsolta a mostohafia, Jack Goldsmith segítségével. Goldsmith azt mondta, a film teljes mértékben fikció, mostohaapja ábrázolása nem fedi a valóságot, ő maga az egyik leghiteltelenebb filmnek tartja, amit valaha látott, de Hoffa fiának annyira nem tetszett, hogy utána meg akarta fojtani Scorsesét. Mint idézte:

„Szeretném elkapni ezt a Scorsese-t és megfojtani, mint egy csirkét. És miután vele végeztem, elkapnám azt a másik senkiházit, azt a csávót, aki az írt játszotta.”

Utóbbi alatt Robert De Nirót értette, és hozzá kell tenni, O'Brien volt az annak idején (1975), akit azzal gyanúsítottak meg, hogy legalábbis köze van mostohaapja váratlan felszívódásához.

A fenyegetést persze – ahogy Goldsmith, az 57 éves ügyvéd mondja – nem kell komolyan venni, túl gyenge és idős már O'Brien ahhoz, hogy bárkire nézve is fenyegetést jelenten.

„Ez egy segélykiáltás egy élete végénél járó férfitől, akit megaláztak és tönkretettek olyan nyilvános hazugságokkal, amiket nincs ereje helyrehozni.”

Nemrég egyébként Quentin Tarantino is rálépett egy hozzátartozó tyúkszemére a Volt egyszer egy Hollywooddal Bruce Lee ábrázolásánál: a kungfu-legenda lánya akadt ki, amiért szerinte a rendező egy „arrogáns seggfejnek” állította be az apját.