Az az irodalomtörténész lehet a Petőfi Irodalmi Múzeum új igazgatója, aki Kertész Imrét nem tartja magyarnak

2018. október 4., 17:10

Szerző:

A Nyírő Józsefért, Wass Albertért rajongó irodalomtörténész, Takaró Mihály válthatja a távozó Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatói székében – értesült több forrásból is a hvg.hu. Erről az ATV írt először egy keddi cikkében, a hvg.hu pedig most sikerült ugyan beszélnie Takaró Mihállyal, de ő azt mondta, a telefonbeszélgetésből a őportál nem idézhet.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Takaró Mihály eredetileg a Jobbik mellett tűnt fel a szélsőjobboldali irodalomszemlélet egyik képviselőjeként. Wass Albert, Nyírő József és Tormay Cécile műveit propagálta, amivel párhuzamosan arról beszélt, hogy Kertész Imrét nem tartja magyarnak. 2009-ben a Polgárok Házában egy pódiumbeszélgetésen azt mondta, Magyarország szép lenne, ha Petri György nem kapott volna Kossuth díjat – szerinte a költő a pokolra jutott, néhány emelettel lejjebb van Istennél –, Spiró Györgyöt pedig nem s lehet embernek nevezni.

Június 1-én pedagógusnap alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások új minisztere Németh László-díjat adott Takaró Mihálynak, aki az indoklás szerint a gyerekek harmonikus személyiségformálásáért végzett kiemelkedő munkájáért kapta meg a kitüntetést.

Az ATV nyomán mi is megírtuk, hogy Prőhle Gergely november 1-i hatállyal távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről Az igazgatót az enyhén szólva kormányzati szócsőként működő Magyar Idők támadta meg, amiért túl nagy teret ad a kevésbé rendszerkonform irodalomnak. Augusztusban a Demokrata írt arról, hogy Prőhle Gergelyt leváltják , mert Kásler Miklós nehezményezte a PIM egyik, a Tanácsköztársaság időszakával foglalkozó kiállítását. A miniszter elsősorban a Tanácsköztársaság politikai és esztétikai igazolását kérte számon az igazgatón. Prőhle Gergely akkor a helyén maradt, a Demokrata pedig elnézést kért.

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.