Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Ausztrál Filmek – Magyar lelkek

2019. június 11. 15:59 - szerző: 168 Óra

Ausztrál Filmek – Magyar lelkek címmel rendeznek filmfesztivált június 13-14-én a budapesti Art + Cinema Moziban. 

Első alkalommal láthatnak részleteket a magyar filmlaboratórium és filmgyár egykori alapítója, Korda Sándor korai filmjeinek operatőre utolsó munkájából. Az Ausztráliában elhunyt Kovács Gusztáv kamerájával örökítette meg 1950-ben, az emigránsokat szállító hajó utasainak történetét. A világháború utáni kivándorlás egyik legfontosabb és egyetlen mozgóképes dokumentuma az ausztrál filmarchívum (NFSA) féltve őrzött kincse. Első alkalommal lesz látható az Ausztráliában élő és aktívan dolgozó, de Magyarországon született rendezők dokumentumfilmjeiből készült válogatás. Az 1957-ben, 18 évesen érkezett Gaal Iván szinte a semmiből indult, de mára az ausztrál filmintézetek (ACMI & NFSA) mintegy 50 alkotását őrzik, fontos kincsként archívumukban. Kukucska Gábor és Zoltán János pedig a jelenkor kivándoroltjai. Mindhármuk nevét fordított sorrendben írják választott otthonukban, de mindvégig megőrizték magyar lelküket. Távol Magyarországtól, számos rangos elismerésben részesültek dokumentumfilmjeikkel, melyek alkotói szabadságukkal élve készültek, és velük szülőhazájuk jó hírnevéhez is hozzájárultak.

Részlet a Montessori gyermekei című filmből
Fotó: Yan Film Media

Első alkalommal fedezhetik fel az AUSZTRÁL FILMEK - MAGYAR LELKEK eseményen azt is, hogy a két ország kultúrája, nyelve, történelme, szokásrendszere és ideológiája hogyan hatott a filmkészítők gondolkodásmódjára és formálta a két világ között kialakult sajátos látásmódjukat. A két nap során meghívott vendégeinkkel pedig felderíteni kívánjuk azokat az irodalmi, történelmi, zenei és más területeken meglévő kincseket, amelyek ott rejtőznek Ausztrália és Magyarország között. 

1912-ben az Erzsébet körút és Dob utca sarkán egy divatkereskedés helyén megnyitotta kapuit a  Royal Nagymozgó. Azóta, azaz több mint száz éve a helyiség folyamatosan filmszínházként működik. 2015. október 1-től Art+ Cinema néven folytatja tovább működését az Erzsébet körút 39. szám alatt, továbbra is art moziként. Termei a magyar filmtörténet két kíválóságának, Kertész Mihálynak és Lugosi Bélának nevét viselik.

A program

Június 13., csütörtök

17.30 - In memoriam Kovacs Gusztav.  - Egy emigráns filmkészítő története (The story of an immigrant film-maker) - Bennünk maradt harangszó (The Division Bell of Hungary) részlet 17.38 - Almási Tamás, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező megnyitó beszéde 17.45 - Helen Simondson az Australian Centre for the Moving Image X vezetőjének rövid ismertetője az intézményről, valamint Gaal Iván archívumukban őrzött alkotásainak fontosságáról. 17.48 - A színpadon: Gaal Iván filmrendező. Beszélgetőtárs: Dégi János (a beszélgetés során részleteket láthatnak Adrian Martin ausztrál filmkritikus nyilatkozatából, a Canberra-i fotókiállításról és a Melbourne-i hajókikötőben készült interjúból.) 18.25 - A kereszteződés (Camberwell Junction) 18.30 - Ibrahim 19.00 - Szünet 20.00 - A hazárdőr (The Punter) 20.15 - C-2, az elveszett kenupáros (C-2, No escape from the old Canoe) 20.45 - A színpadon: Mohácsi Ferenc, az 1956-os Melbourne-i Olimpián bronzérmet nyert kenus. Beszélgetőtárs: Gaal Iván és Marinkás Gábor

Június 14., péntek

17.00 - Gaal Iván köszöntője és bevezetője az operatőr, a képi világ megalkotójának - Baranyai László - munkáihoz. 17.07 - Az imaköpeny (Adam's Tallit) 17.24 - Virágzás (Bloom) 17.42 - Hurok (Loop) 17.52 - "ugrás a jövőbe”, Gaal Iván beszél Kukucska Gábor munkáiról és dokumentumfilm start-up vállalkozásáról. 17.55 - Montessori gyermekei (Children of Montessori) 18.05 - Éld és szeresd (Live It Love It) 18.10 - Lambert  18.17 - A szeretet harcosa (The Soldier of Love)  18.25 - Színpadon: az Inspireflix meglepetésvendége. Beszélgetőtárs: Kukucska Gábor Esti program: 20.00 - "magyar lelkek", Gaal Iván beszél Zoltán János filmjéről, identitásról és közös munkájukról. 20.05 - Egy ember a másik oldalról ( A Man From The Other Side) 20.14 - Tengerpart (Seaside) 20.20 - Titkos dolgok (Secret Matters) 20.40 - A színpadon: Rakovszky Zsuzsa, Kossuth-díjas magyar író, költő és műfordító. Beszélgetőtárs: Zoltán János 21:45 - Az AUSZTRÁL FILMEK - MAGYAR LELKEK esemény lezárása egy meglepetés vendéggel, aki egyúttal a "staféta" átvevője, a 2020-as évi filmes rendezvény házigazdája.

A két nap során egy tárlatot is megtekinthetnek a moziban, ahol a filmkészítőkről és filmjeikről, illetőleg az abban szereplőkről megjelent cikkek és képes beszámolók kapnak helyet. A filmekről részleteket a cinemigrants.com honlapon olvashatnak el.