Alejandro González Inárritu mexikói rendező lesz a Cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke

2019. február 27. 13:12 - szerző: MTI

Az ötszörös Oscar-díjas Alejandro González Inarritu, a Birdman, a Bábel, vagy A visszatérő mexikói rendezője lesz a 72. cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramja zsűrijének elnöke – jelentették be szerdán a szervezők Párizsban.

– Ez az első alkalom, hogy mexikói művész vezeti a cannes-i fesztivál zsűrijét

– hívta fel a figyelmet a közleményben Pierre Lescure, a fesztivál elnöke és Thierry Frémaux művészeti igazgató. Cannes-ban minden filmnek helye van és a Babel rendezőjén keresztül a teljes mexikói filmművészetet ünnepelni fogja a fesztivál, tették hozzá. 

Fotó: Youtube

Az 55 éves Alejandro González Inárritu a Cannes-ban 2006-ban a legjobb rendezés díját elnyerő Babel című alkotás egyik főszereplőjét, Cate Blanchett ausztrál színésznőt követi a zsűrielnöki székben. 

– A pályám kezdete óta a cannes-i fesztivál fontos nekem. Megtisztelve érzem magam, és boldog vagyok, hogy idén visszatérhetek, és nagyon büszke arra, hogy a zsűri elnöke lehetek. A filmművészet a bolygónk ereiben folyik, és annak pedig ez a fesztivál a szíve – idézte a rendezőt a fesztivál közleménye. 

A mexikói rendező 2000-ben első filmjével, a Korcs szerelmekkel a cannes-i fesztiválon tört be a világ filmes élvonalába. További öt filmje közül kettő, a Bábel és a Biutiful kapott meghívást a cannes-i hivatalos versenyprogramba, az első megkapta a legjobb rendezés díját.