„Akik megtörték a csendet” – A szexuális zaklatás elleni kampány nyerte az Év embere címet

2017. december 6. 15:26 - szerző: Bíró Veronika

A nők szexuális zaklatása elleni nem hivatalos mozgalom, a #metoo-kampány hangadóinak adta az Év embere címet 2017-ben a Time magazin. A titulust nemcsak természetes személyek, hanem jelenségek, mozgalmak is kaphatják. Most annak a hat nőnek a tevékenységét ismerték el, akik elsőként üzentek hadat a szexuális zaklatásnak, amikor a nyilvánosság előtt elmesélték a történetüket. „Akik megtörték a csendet” – méltatja őket a Time. 

A magazin borítóját Edward Felsenthal főszerkesztő mutatta be az NBC Todayben. Szerepel rajta Ashley Judd színésznő, Taylor Swift énekesnő, az Uber egyik vezető mérnöke, Susan Fowler és egy áldozat, akinek csak a jobb karját lehet látni. Ezzel a Time valószínűleg azokra az áldozatokra utal, akik nem mernek a nyilvánosság elé állni. „Olyan folyamatot indítottak el, amely felrázta a társadalmat. Lépésüket több százan követték, nők és férfiak egyaránt. Azzal, hogy hangot adtak a nyílt titoknak, hogy a korábbi pusmogásnak teret adtak a közösségi oldalakon, rákényszerítettek minket arra, hogy ne fogadjuk el többé az elfogadhatatlant. Ezért 2017-ben ők nyerték el az Év embere címet” – indokolta Felsenthal a döntést. 

A botránysorozat azóta vet hatalmas hullámokat, hogy Harvey Weinstein amerikai filmproducert több színésznő is szexuális zaklatással vagy nemi erőszakkal vádolta meg, ami Weinsteinnek a karrierjébe került. Ezután gyors egymásutánban rengeteg áldozat vádolt meg politikusokat, színészeket, újságírókat, azt mutatva, hogy nem csak a filmiparra jellemző a szexuális zaklatás. A színész Kevin Spacey, az újságíró Charlie Rose, a humorista Louis CK és Minnesota állam szenátora, Al Franken is a szégyenlistára került. Nők és férfiak együtt törték meg a hallgatást és mesélték el a történetüket arról, hogyan váltak szexuális ragadozók áldozataivá. Így terjedt a #metoo-kampány, amihez világszerte csatlakoztak a közösségi felületeken korábbi áldozatok, bizonyítva, hogy a zaklatás nem egyedi jelenség. A metoo hashtaget legalább 85 országban használták több millió megosztásban.

Az Év embere címet 1927 óta minden évben kiosztják. Olyan közéleti személyiségeknek, mozgalmaknak és jelenségeknek ítélik oda, akik akár pozitív, akár negatív irányban a legnagyobb hatást tették a világra. Nemrég Donald Trump azt írta Twitteren, hogy megkeresték a Time szerkesztőségéből, hogy valószínűleg idén is ő nyeri el az Év embere címet. Ezt a magazin cáfolta, hangsúlyozva, hogy előre még az adott év díjazottjainak sem mondják meg, hogy rájuk esett a választás. Az elnök egyelőre nem kommentálta a hírt, de amint megtörténik, frissítjük cikkünket. Azért is érdekes lehet az ő reakciója, mert az Egyesült Államok elnökét is megvádolták többen szexuális zaklatással. Igaz, még nem beiktatott elnökként.