Agyonlőtték Puerto Rico első nyíltan meleg rapperét

2019. január 11. 15:33 - szerző: M. J.

Csütörtök hajnalban lPuerto Ricóban előtték az ország első nyíltan meleg rapperét, Kevin Fretet. A 24 éves előadóművész a híradások szerint épp a főváros, San Juan egyik külső kerületében motorozott, amikor többször rálőttek. A testét nyolc golyó találta el, ebből egy a fején érte. Kórházba szállították, de belehalt a sérüléseibe.

Kevin Fret 2018 elején robbant be a latin-amerikai hip-hop – azon belül is a trap – szcénába. A még csak a karrierje elején járó előadó élete során mindössze két számot adott ki, de azok rendkívül gyors népszerűségre tettek szert. A Soy Asi című dalhoz készített videója jelenleg 600 ezer, a Diferente pedig 1,9 millió megtekintésnél jár a YouTube-on. Klipjeiben szakított a hip-hopra jellemző maszkulinitással, rikító, provokatívnak szánt imázsávalteljesen új színt képviselt a műfajban.

Élete során a rapper többször is összetűzésbe került nyíltan vállalt melegsége miatt. Tavaly Miamiban testi sértés vádjával állították elő, mert megdobott egy üveggel egy férfit, aki állítólag homoszexualitása miatt támadta őt, egy rivális rapper pedig egy számában homofób üzenetekkel fenyegette, amire szintén dalszövegben válaszolt. Egyesek szerint a mostani halálos támadás mögött is homofób indíték húzódik meg. Azonban nem csak a homoszexualitását rossz szemmel nézőkkel voltak ellentétei. Egy interjúban arról beszélt, hogy a homoszexualitás számára egy döntés volt, és bár hozzátette, hogy ez másoknál attól még másképp lehet, így is hatalmas felháborodást okozott a azoknak a melegeknek a körében, akik elutasítják, hogy a homoszexualitás döntés kérdése. A Paper magazin szerint a rapper egyébként a szigorú vallásos neveltetése miatt nyilatkozott így.

Kevin Fret halálával 22-re emelkedett a 2019-ben elkövetett gyilkosságok száma a mindössze 3,6 milliós Puerto Ricóban. (Guardian)