A szerelem örvényeiben

2018. március 7. 15:37 - szerző: Sándor Zsuzsanna

Tolsztoj regényéből Nagy András írta meg a Karenina, Anna színpadi változatát, amelyet március 3-án mutatnak be a József Attila Színházban Telihay Péter rendezésében Az előadás központi helyszínei pályaudvarok, ahol nemcsak a sínek, de a szereplők sorsai is összefutnak. Itt találkozik Anna Karenina az ifjú Vronszkijjal, szerelem lobban fel köztük, majd a végzetes viszony a síneknél jut el a tragikus befejezéshez. A címszerepet Létay Dóra alakítja. A 168 Órának elmondta: mindig is imádta a klasszikus orosz szerzőket, ezért is örül annyira, hogy Anna Kareninát játszhatja. Hatalmas kihívás ez, és nem csak a százoldalas szerep miatt. Tolsztoj műve a feminizmus hajnalán született. Ibsen Nórája mellett Anna Karenina is az önmagára ébredő nő világirodalmi remekműve.

– A mű a férfi-nő kapcsolatok olyan mélységeit tárja fel, amelyben megkerülhetetlen a személyesség – tette hozzá Létay Dóra. – Mindannyiunkat szembesít önmagunkkal. Anna, miután beleszeret Vronszkijba, azonnal felborít mindent: kilép addigi megszokott, konformista életéből. Pedig férjével, Kareninnel a szentpétervári felső tízezerhez tartoztak, álompárnak tartották őket. A férj kiváló ember, de a szenvedély nélküli házasságban Anna inkább csak kelléknek érezte magát. Az új szerelemben viszont, azt reméli, önmagára találhat. Nem akar tovább hazugságban élni, inkább nyíltan vállalja a szerelmét. De mindezért iszonyatos áldozatot kell hoznia. Anna bonyolult, ellentmondásos személyiség, végletes az érzelmeiben, ugyanakkor józan is: pontosan tudja, hogy döntésével tragikus helyzetbe hozza magát.

Az örök emberi dráma konfliktusai ma is felkavarók. A főbb szerepekben láthatjuk még Gazdag Tibort, Zöld Csabát, Fazakas Júliát és Mészáros Andrást is.