A személyesség képei – Törőcsik Mari csillogó szemekkel mosolyog a kamerába, Halász Judit és Bálint András meghitt kettőse fogad

2019. január 27. 17:29 - szerző: Herskovits Eszter

A portré személyes műfaj, hiszen a másik egy személyes, egyedi szűrőn át jelenik meg a fotón. Arató András fotóművész, egyben a Klubrádió vezérigazgatója kiállította a legjobb portréképeit. Galéria.

Törőcsik Mari csillogó szemekkel mosolyog a kamerába, egy másik képen Halász Judit és Bálint András meghitt kettőse fogad. És a legendák, akik már nincsenek köztünk: Esterházy Péter, ahogy egykor felszabadultan nevetett, abban is volt egyfajta magasztos, arisztokratikus báj. És ott van Somló Tamás is. Néhány portré csak Arató András fotóművész, a Klubrádió elnök-vezérigazgatójának kiállításáról, amely a Cultiris Galériában, az Örkény István könyvesboltban látható február 16-ig. A portré személyes műfaj, hiszen a másik egy személyes, egyedi szűrőn át jelenik meg a fotón. Mindazonáltal önvallomás is. Interakció fotós és fotózott között. Arató ezt a személyességet emelte egy szinttel: a fotók mellett a képen szereplők dedikációi olvashatók, amelyeket korábban Arató Andrásnak írtak.

– Olyanok ezek, mint a magánlevelek, épp ezért kikértem néhányuk tanácsát. Jóváhagyták az ötletet – mondta a 168 Órának Arató András. Hozzátette: túl több kiállításon valami újjal akart előrukkolni. Olyannal, amit még sosem csinált azelőtt.

Miután megszületett az ötlet, nem maradt más hátra, mint megnézni, mekkora az átfedés a fotókon szereplők és az otthoni polcokon sorakozó könyvek dedikációi között. Nagy volt az átfedés. Nem véletlen, hiszen a képen szereplő írók, művészek, színészek és közéleti szereplők mindannyian közel állnak Aratóhoz. És ez látszik a képeken is, hiszen a látszólag hasonló képek mindegyike mégis más, mert egyedi, és tűpontosan tükrözi a viszonyt a két ember között, ami túlmutat egy műtermi fotózás során kialakuló munkakapcsolaton.

A kiállításon szereplő harmincöt képet hatvanból válogatta össze Arató András, vagyis mindegyik fotó az alkotó személyes kiemelése.

– A képek között van olyan, ami szerepelt már más kiállításon vagy könyvben. De így együtt, nekem szóló üzenettel még sosem. Esetleg még összejöhet ebből egy könyv is. A kiállítás elmúlik, de a könyv megmarad.