A rendező Orbán Viktort bírálta, letiltották a Spiró-előadást a Párizsi Magyar Intézetben

2018. december 6., 15:50

Szerző:

Egy e-mail miatt letiltotta Spiró György Csirkefej című darabjának a csütörtöki olvasószínházi bemutatóját a Párizsi Magyar Intézetben – írja az Index. Az ominózus levelet Gerzsenyi Bea, a darab rendezője írta két nappal az előadás előtt meghívóként az ismerőseinek. Szót ejt benne arról, hogy „egy szabadnak mondott helyen is” újra felütötte a fejét  totalitárius gondolkodás, Magyarországon félelmet és mások gyűlöletét ültetik el az emberekben. Orbán Viktor vezetésével a korrupció zsebre teszi a médiát és a jogállamot, és bár a Csirkefejet Spiró György még a 80-as években írta, most újra aktuális, mert rávilágít a ma Magyarországának szomorúságára, sötétségére, abszurditására. „A butaság államvallássá alakult” - idézi az Index a rendezőt, aki úgy tudja, hogy a címzettek közül valaki továbbította a levelét a Külgazdasági és Külügyminisztériumba, a tárca pedig szólt a Párizsi Magyar Intézet vezetésének, hogy tiltsák le az előadást. Ezt Havasi János intézetvezető meg is tette. „Az okokat ismered” – írta Havasi egy e-mailben Gerzsenyinek.

A rendező a Facerbook-oldalán is bejelentést tett arról, hogy az előadást letiltották. Figyelem! Sztálin nem halott fordulattal indiító bejegyzésében Gerzsenyi franciául azt írja, „a jó öreg sztálini idők” szellemében valaki jelentett a magyar hatóságoknak az e-mailről, amely nem nyerte a cenzúra tetszését.

A Párizsi Magyar Intézet vezetője az Index kérdése egy közleményben elismerte, hogy az e-mail miatt tiltották le az előadást „A Párizsi Magyar Intézet fontos és értékes műnek tartja Spiró György Csirkefej című művét. A színdarab a magyar kormány Publishing Hungary programjának keretében és anyagi támogatásával került a műsortervbe. A három hónapos próbafolyamat során a rendező minden szakmai kívánságát teljesítettük, egyebek között térítésmentes szállást biztosítottunk számára” - írta Havasi az esetről.

Spiróval januárban interjút késztettünk, amelyet ide kattintva olvashatnak el.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.