A megszűnés határára került a Magyar Krónika

2019. március 18., 16:33

Szerző:

Bizonytalan a Magyar Krónika sorsa – derül ki egy februári levélből, amit Bencsik Gábor főszerkesztő aláírásával küldtek ki az előfizetőknek. A levél szerint kétségessé vált a Magyar Krónika hosszú távú finanszírozása, ezért csak 2019. áprilisig tudnak garanciát vállalni a megjelenésre.

A kulturális havilap áprilisi száma még meg fog jelenni, de a levélben Bencsik arra kéri az előfizetőket, hogy fizessenek be csekken a lapnak 650 forintot, amennyiben továbbra is igényt tartanak a folyóiratra. – Még nem tettem le minden reményről, de kénytelen voltam az előfizetőknek jelezni, hogy mi az, amiért felelősséget tudok vállalni – – nyilatkozta Bencsik az Indexnek. A főszerkesztő szerint február óta keresik a folytatás lehetőségét. A Magyar Krónika mostani válságos helyzetét már előrevetítette, hogy a lap nem került bele a tavaly létrehozott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba, ami a kormányközeli médiumokat hozta közös ernyő alá – írja a lap.

Bencsik Gábor és a Magyar Krónika első lapszáma
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez az a lap, amelyről 2014-es indulása előtt Bencsik Gábor és a tavaly elhunyt Kerényi Imre így írt. „A lap célja a legjobb szerzők megnyerése, akik számlaképesek, s hajlandóak hónapról hónapra megnyilvánulni e folyóirat hasábjain. A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond. A Magyar Krónika jelszava: keresd a jót. Legjobbjaink a gondolkodás négyzethálóját rávetítik a jelenségekre, s ha jót lelnek, megírják. Ha egymásban találják meg a jót, azt is megírják. Itt ne legyen bozótharc. Baráti tűz sem. Kell a jó, a szép, az igaz, az érvényes gondolat, a tanítás, a pozitív energia és a szövetség. Kell az igen. Igen, keresd a jót. Jó volt a színdarab. Megírom. Lebilincselt a koncert. Megírom. Kinyílott a pitypang. Megírom” – hangzott a Magyar Krónika hitvallása 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.