A Médiahatóság kivágatta a kisvasutat és az ürességtől kongó stadiont az animációs filmsorozatból

2019. január 30., 12:23

Szerző:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság utasítására több jelenetet is ki kellett vágniuk az alkotóknak a Candide magyar animációs változatából –  áll a film.hu cikkében. Az alkotók – Bera Nándor, Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs, animációs filmrendező és Iványi Bitter-Brigitta kreatív producer – a jelenbe emelte át Voltaire regényének  három kulcsszereplőjét,  a migrációs válságtól sújtott Európába, Steve Jobs néhai Apple-vezér high-tech birodalmába, egy kiirtásra ítélt esőerdőbe és egy marsi űrbázisra.

Az egyik cenzúrázott jelenet, Kim Dzsong Un a kisvasúton
Fotó: Popfilm Hungary

A 13 részes animációs filmsorozat tervével az NMHH két pályázatán, a Macskássy Gyula- és a Dargay Attila-pályázaton is indultak, és nyertek is rá pénzt. Négy év alatt animációs filmsorozat, tavaly ilyenkor azonban, amikor a művüket az NMHH döntőbizottsága elé álltak, szóltak nekik, hogy több jelenetet is el kellett távolítaniuk, mielőtt az adásba kerülhetne a Duna TV-n. Ki kellett vágtak azt az epizódot, amelyben Pangloss mestert keresztre feszítik, eltüntették a kolumbiai maffiózó alkarján kivillanó Szűz Mári-tetoválást is, törölték a tengerimalacot, amely Candide nadrágjából bújik elő, és ki kellett vágniuk, hogy az észak-koreai diktátor,

Kim Dzson Un kisvasúton üdvözli a népet, és azt is, hogy a kisvasúttal  összekötött falvak futballmeccsét egy nézők nélküli stadionban rendezik meg.

Bár az alkotók eleget tettek az NMHH utasításainak – enélkül az animációs filmsorozatot be sem mutathatták volna, arról nem is beszélve, hogy az elnyert támogatást is visszafizetették volna velük –, a művüket mégsem vetítették a Duna TV-n. Végül az RTL Klub vállalkozott arra, hogy december 28-án hajnali 3 órakor egyetlen alkalommal leadja.  Primanima és az Anilogue műsorán, illetve az Aurórában sikerült több alkalommal is vetíteni a vágatlan verziót.

 

 

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.