A fejlődés ütemei – Készségfejlesztés a Zeneterápiás Klubban

2017. október 13. 11:01 - szerző: SZ. E.

A Zeneterápiás Klub a zeneterapeuták, a velük együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek, valamint a zeneterápia iránt érdeklődők találkozóhelye. Október 19-én a Mátyás utcai Budapest Music Centerben a klub vendége Forgács Eszter pszichológus, gyógypedagógus és zeneterapeuta lesz, aki arról beszél majd, hogy miként lehet a zeneterápiát, azaz a hangzó kapcsolatot a szülő-gyermek viszony szolgálatába állítani.

A zeneterápia leginkább kommunikációs és (akár a viselkedésben megjelenő) érzelmi, érzelemszabályozási, kapcsolati problémákkal küzdő gyerekeknek és felnőtteknek segít, de gyógypedagógiai foglalkozás kiegészítéseként nagyon sok részképesség fejlesztése is történhet általa. A terápiás cél minden személynél más és más. Lehet például az önismeret vagy valamilyen konkrét érzelmi, kapcsolat- vagy képességbeli fejlődés igénye is a cél.

– A gyerekeknek szóló zeneterápia segíti a nem verbális és verbális kommunikációs készségeik fejlődését, krea­­ti­­vitásuk, spontaneitásuk kibontakozását, valamint az egy­­másra figyelést – mondta a 168 Órának Forgács Eszter. – Rátalálhatnak a hangjukra, és kifejezhetik azt, amit szavakkal nagyon nehéz, aminek a segítségével átdolgozhatnak számukra fontos élményeket. Ezeknek a készségeknek a fejlődésével a szülőkkel és a külvilággal való kapcsolat is fejlődhet, főleg akkor, hogyha a szülők is kiveszik a részüket a folyamatból.

A terápia része a konzultáció a szülőkkel, ez segíti a őket gyermekük és saját szükségleteik jobb megértésében. Néha a kisebb gyerekeknél a szülőket be is szokták vonni a terá­­piás foglalkozásba, hogy a család együtt élhessen át bizonyos pillanatokat, legyen az pozitív vagy akár negatív.

A program ingyenes.