Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Elment az élő rocktörténelem: 87 évesen meghalt Little Richard

2020. május 9. 16:40 - szerző: 168 Óra

87 évesen meghalt a rock'n'roll egyik legnagyobb úttörője, Little Richard. számol be a The Guardian. Richard – aki Richard Penniman néven született az amerikai Georgia államban – évek óta küzdött az egészségével, túlélt egy sztrókot és szívrohamot is.

Ha rock'n'roll, akkor szinte mindenkinek csípőből rávágja: „avappabalubapp alapbamboom”,

amit mindenki kívülről fúj, és ami az ő dögös leleménye volt.

Little Richard még tindédzser volt, amikor zenei karrierje elindult a negyvenes évek végén. Kis termete miatt családja kezdte "picinek", azaz little-nek becézni. Az ötvenes években futott be olyan dalokkal, mint a Tutti Frutti, Long Tall Sally és a Good Golly Miss Molly. Óriási hatással volt a következő rockgenerációkra, zenéjét feldolgozták a legnagyobb nevű kortársai, mint Elvis Presley, Buddy Holly és Bill Haley és inspirációt jelentett a Beatlesnek, Michael Jacksonnak, a Rolling Stonesnak és Bob Dylannek is, rajongott érte még James Brown, Jimi Hendrix, David Bowie és Lou Reed is.

Még a Columbo egyik epizódjában (A rocksztár gyilkosa, 1991) is szerepelt.

  

Little Richard fia megerősítette édesapja halálhírét. Danny Penniman azonban a halál okát nem árulta el. Az énekes a Tennessee állambeli, Nashville-hez közeli otthonában hunyt el szombaton.

Little Richard koldusszegény, vallásos fekete családban született a Georgia állambeli Macon városában. Apja vándorprédikátor volt, ő a templomi gospelkórusban kezdett énekelni, de hamar megszökött és felcsapott vándorszínésznek. Sikertelen dzsessz- és bluesénekesként folytatta, és hiába nyert meg 18 évesen egy tehetségkutató versenyt, a nagy áttörés elmaradt. Visszatért szülővárosába, ahol napközben egy konyhán mosogatott, este pedig egy bárban szórakoztatta a nagyérdeműt. Egy helyi énekes szárnyai alá vette, a szakmai tanácsok mellett felpomádézta a fiatalember haját, kifestette arcát és csiricsáré ruhákba öltöztette, hogy már megjelenésével is feltűnést keltsen.

1955-ben küldött egy demófelvételt egy kiadónak, ahol adtak neki egy esélyt. A dolog nagyon halványan ment, amíg Richard be nem gerjedt és nem túl szalonképes szöveggel rögtönözni nem kezdett.

A "tisztított" szövegű szám Tutti Frutti címen jelent meg és új csillag született.

A közönség imádta a különc kinézetű, féktelen énekest, aki a zongorán állva vagy fekve verte a billentyűket, üvöltötte dalait. Két éven át teltházas turnék, filmek követték egymást, amihez csak nyúlt, sláger lett. E korszakának terméke a Good Golly Miss Molly, a Lucille, a Long Tall Sally, a Ready Teddy, a Baby Face.

Little Richard 1957-ben váratlanul megtért, megtagadta homoszexualitását és egy turné közben otthagyta a show-bizniszt. Évekig prédikátorként szolgált a Hetednapi Adventista Egyházban, a zenével nem szakított, de csak gospelt énekelt, természetesen lényegesen kisebb sikerrel.

A hatvanas évek közepén tért vissza régi műfajához,

azóta egymás mellett futnak gospel- és rockfelvételei. Ekkor azonban már nem ünnepelték, változott a zene és a közönség ízlése is. Richard turnézott a Rolling Stonesszal, zenekarának gitárosa pedig Jimi Hendrix volt.

Az érdeklődést a nosztalgiahullám keltette fel ismét iránta. 1972-ben a Wembley-stadionban adott nagysikerű koncertet, fellépett Bill Clinton elnöki beiktatásán, az atlantai olimpia záróünnepélyén, és 1986-ban az első körben került be a rock and roll halhatatlanjai közé.

A kilencvenes végén a budapesti Kisstadionban is koncertezett. Tiszteletére az Illés-együttes is dalt írt Little Richard címmel.