60 éves lenne Déri János

1992. április 29-én, 41 éves korában távozott Déri János, a magyar televíziózás legendás alakja. Április 14-én lett volna 60 éves.

2011. április 17., 11:47

A gépészmérnök képzettségű Déri 1975-ben egy hirtelen ötlettől vezéreltetve jelentkezett a Riporter kerestetik című vetélkedőre, s a harmadik helyen végzett.

1977 és 1983 között a Magyar Rádió ifjúsági osztályán dolgozott, 1983-tól a társadalompolitikai szerkesztőség munkatársa, majd a Hírháttér, Ez+Az és az Ablak című szolgáltató műsor állandó műsorvezető-riportere lett.

Nagyon kedvelt lett Nulladik típusú találkozások című műsora és annak paródiája, melyet Antal Imrével készített.

Nélkülözhetetlen szóvivője, szólistája lett a Rádiókabaré havi adásainak, szilveszteri bemutatóinak is. Fanyar humorú publicisztikáit rendszeresen közölte a Hócipő című szatirikus kétheti lap, melyben élete utolsó percéig publikált.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.