Daniel Barenboim és premier a világ legnagyobb zongorafesztiválján

2019. július 9. 15:30 - szerző: Magdolna Wiebe

Immár 31. alkalommal rendezik a német nehézipar egykori központjában a Ruhr-vidéki Zongorafesztivált, amely a maga nemében a legnagyobb a világon: május és július vége  között 23 városban 31 színhelyen 60 koncertre került, illetve kerül sor, évről évre több mint 50 000 vendég keresi fel őket.

Fotó: Peter Wieler

A  hagyományos koncerttermek mellett  kastélyok, kúriák, egyetemek és egykori gyárcsarnokok adnak helyet a világ legnagyobb zongorasztárjainak és a legjelesebb zongoraversenyek gyözteseinek. Így többek között  Essen, Dortmund, Bochum, Unna, Düsseldorf, Mülheim, Herten koncerttermeiben és ipari műemlékeiben  lép fel Hélene Grimaud, Martha Argerich, Khatia Buniatishvili, Grigorij Szokolov, Jevgenyij Kissin, Marc-André Hamelin, Alfred Brendel, Kit Armstrong, Igor Levit, Daniel Barenboim, Jean-Yves Thibaudet és sokan mások.

Fotó: Peter Wieler

2019-ben a berlini fal, a vasfüggöny lebontásának  30. évfordulóját  ünnepeljük Európában.  Ebből az alkalomból a fesztivál intendánsa, Franz Xaver Ohnesorg úgy döntött, hogy a zongorasztárok, a művészek mint európai polgárok álljanak életrajzukkal a fesztivál középpontjában.

Sir Schiff András Budapesten született és  Firenzében lakik, Krystian Zimerman, a lengyel pianista  Svájcban él. Daniel Barenboim Buenos Aires-ben született, Tel Aviv, London, Párizs után otthona most Berlinben van. A Csehországban született Alfred Brendel Zágrábban járt iskolába, Grazban végezte  tanulmányait és évek óta Londonban él.

Fotó: Peter Wieler

Miit jelent Önöknek  Európa? - tette fel a kérdést Ohnesorg professzor a koncertekre érkező művészeknek.  A válaszokból:

  •  „Ha lesz végre európai állampolgárság, az első leszek, aki ilyen útlevelet igényel!“ Krystian Zimerman
  • „Tifliszben születtem, Budapesten nőttem, fel, Firenzében és Bécsben tanultam zenét, ma Berlinben élek. Igazi páneurópainak tekiontem magam. Egységes Európáé a jövő.” Nicolas Namoradze
  •  
  •  „Savoyai, francia vagyok, európai vagyok!...”  Gautier Capucon
  • „Beethoven, Mozart, Liszt, Debussy, Chopin, Verdi, Albéniz, Janáček… Van még kérdés?...”  Héléne Grimaud
  • Igor Levit Novoszibirszkben született, Hannoverben járt a Zeneművészeti Föiskolára, most Berlinben él és büszkeséggel vallja magát  „polgárnak, európainak, pianistának“ .

A fesztivál fénypontja 95 éves Menahem Pressler fellépése lett volna a megnyitón, de betegség miatt le kellett mondania, szerepét Daniel Barenboim vette át. A szintén argentin születésű Martha Argerich, a zongoraművészek nagyasszonya, a 25. alkalommal tér vissza a fesztiválra ahol a lett csellistával, Mischa Maiskyval rendezett duóest kedvéért.

Fotó: Peter Wieler

A bemutatkozó fiatalok, a „Rising Stars“ között  Giuseppe Guarrera Sziciliában született és Berlinben él, a grúz Mariam Batsashvili Weimarban végezte zenei tanulmányait és most a BBC „New Generation Artist“ - ja. Az „Európa-központiság“ gondolata természetesen idegen a fesztivál rendezőitől, így ebben az évben is a különböző más kontinensekről nemkülönben  érkeztek világhírű sztárok, mint Marc-André Hamelin, Jan Lisiecki, Chilly Gonzales Kanadából, Emmanuel Ax, Philip Glass, Jeremy Denk az USA-ból, és fiatal csillagok, mint Ran Jia, Tiffany Poon és Changyong Shin Kínából, Hongkongból és Dél-Koreából.  

A  fesztivál díját 2019 -ben a Dominikai Köztársaságban született, New Yorkban élö jazz-zongorista Michel Camilo kapja meg. A klasszikus zongoraestek mellett jazz-koncertek, kamarazeneestek és hangversenyek, mesterkurzusok és dalestek tükrözik a koncertsorozat sokszínűségét. A fesztivál rendszeresen felkér zeneszerzőket új kompozíciók megírására, így az elmúlt években 100 új művet mutattak be. Világpremier is volt Essenben: az amerikai Philip Glass első zongora-szonátáját a japán  Maki Namekawa mutatta be.

Gyermeknevelés a zene szeretetére

A Ruhr-zongorafesztivál egyik fontos törekvése az új nemzedékek zenei képzése. 2008 óta több mint háromezer kisgyerek és serdülő vett részt ezekben a programokban, amelyeknek súlypontja olyan városrészekre esik, mint Duisburg-Marxloh, ahol a gyerekek nagy része  bevándorló családokban, német nyelvtudás nélkül érkezett Németországba. A testi fogyatékos gyermekek integrálása a tánc és zene segítségével is része a díjjal kitüntetett Education projektnek.  Kiváló zongoraművészek közreműködésével 600 gyermek ismerkedett ebben az évben Gershwin Kék rapszódiájával, Beethoven, Bartók Béla, Ligeti György, George Benjamin és Sztravinszkij zenéjére alkottak koreográfiát.