Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

137 év után megkapta az építési engedélyt a Sagrada Familia, 2026-ban át is adhatják

2019. június 7. 22:01 - szerző: MTI

Barcelona önkormányzata 137 évvel az alapkőletétel után kiadta a Sagrada Familia bazilika építési engedélyét – jelentette be Janet Sanz városfejlesztésért felelős polgármester-helyettes pénteken sajtótájékoztatón. A politikus hangsúlyozta: ezzel véget ért egy „történelmi anomália", a templom pedig legalizálta helyzetét.

Az építésért felelős egyházi alapítvány 4,6 millió eurót (1,4 milliárd forint) fizetett az engedélyét, amely tartalmazza az építési adót és az illetéket is. A kiadott dokumentumban az önkormányzat 172 méterben maximálta az épület magasságát és 41 ezer négyzetméterben összterületét - tette hozzá.

Fotó: Sagrada Familia honlapja/Pep Daude

Barcelona városa és az egyházi alapítvány két évig tartó tárgyalás után tavaly októberben jutott megállapodásra a helyzet rendezéséről.  Eszerint az építtető az engedély költségén felül tíz év alatt 36 millió eurót (több mint 11,5 milliárd forint) fizet a városnak. A korábbi tervek szerint ebből 22 millió eurót fordítana a város a tömegközlekedési hálózat fejlesztésére, 7 millió euróból közvetlen föld alatti összeköttetést teremtenének a metró és a bazilika között. Négymillió eurót költenének városfejlesztésre a Sagrada Familia közvetlen környezetében, és tíz év alatt mintegy hárommillió eurót a környék takarítására, rendben tartására.

Az épület alapkövét 1882-ben tették le, Antonio Gaudí építész egy év múlva vette át a munkálatokat, amelyeknek a megszállottjává vált. Mindent újra és újra áttervezett, 1910-től pedig felhagyott egyéb munkáival, életét teljességgel a Sagrada Familiának szentelte. Az építkezésen remeteként élt, maga gyűjtött a költségekre egészen 1926. június 10-én bekövetkezett haláláig. Ám ekkor az épületnek még csak a negyede, egy torony és a keleti homlokzat volt kész.

Az azóta is épülő, időközben XVI. Benedek pápa által felszentelt bazilika befejezését 2026-ra, Antonio Gaudí halálának 100. évfordulójára ígérik. 

A Sagrada Familia évi 4,5 millió látogatójával a legnépszerűbb műemlék Spanyolországban.