106 éves korában meghalt Spiegler Elemér, a legidősebb magyar holokauszt-túlélő

2019. március 7., 10:17

Szerző:

Meghalt a magyar holokauszt-túlélők legidősebbje, Spiegler Elemér, aki tavaly augusztus 24-én töltötte be 106 életévét – írja a Nyugat.hu. A portál több cikkében is foglalkozott vele, a bácsi 106. születésnapjával Szombathely legidősebb lakosa is volt tavaly.

Spiegler Elemér 1912. augusztus 24-én született, családja 1920-ban átköltözött Oberwartról (Felsőőr) Szombathelyre. 1922-től ugyanabban a házban élt. Cipész szakmát szerzett, 1926-ban állt suszterinasnak állt. 1935-ben sorkatonai szolgálatra bevonult Kőszegre, 1936-ban szerelt le. 1939-ben a cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre.

1944-45-ig a mauthauseni koncentrációs táborba hurcolták, ahonnan 1945 júliusában szabadult. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie. 1946-ban feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg, szintén teljesen egyedül maradva. Két gyerekük született.

Spiegler Elemér kilencvenkét évesen még maga varrta az unokák cipőit. 101 évesen is naponta két újságot olvasott el, kezelte a DVD-lejátszót, imádta a futballt, rajongott az operettért és történelmi témájú könyveket olvasott. Nnagyon vigyázott, hogy jól aludjon, és keveset egyen vacsorára. Szerette a magyaros ételeket, de nem vetette meg a kínait sem.

2016-ban az akkor 104 éves bácsit az oberwarti szupermarketben fotózta le a lap egy olvasója, ahogy éppen vásárolt, bagettet, thai levest és csípős fűszereket.

A portál 2013-ban hosszú interjút készített vele, amelyben mesélt az átélt borzalmakról, és arról, hogy halálmenetben sosem szabad levenni a cipőt. Megkérdezték tőle azt is, hogy mit tanácsol a fiataloknak, hogyan lehet ilyen sokáig élni.

– Azt tudom mondani, hogy nyugodt életet éljenek, nem szabad idegeskedni, másrészt ne kezdjenek semmilyen törvényellenes dologba, ne emeljenek kezet senkire. Fogadják el, hogy minden úgy a legjobb, ahogy van, úgysem tudunk változtatni rajta. Akkor meg minek idegeskedni? Amikor egyéni sérelem ér, persze meg lehet érteni, ha valaki bánkódik, de minek azon idegeskedni, hogy megint felemelték a kenyér vagy a benzin árát? Ilyen dolgokon felesleges rágódni

– felelte.

Spiegler Elemér életéről 2013-ban dokumentumfilm is készült Napfényember címmel. Akkor volt 101 éves. A film elején a fia invitálására megnézik a cseresznyefát a kertben, ellenőrizték, hogy lesz-e cseresznye. Megállapította, hogy lesz termés a fán, mire a fia figyelmeztette: 

– Csak már ne mássz fel rá az idén.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál. 

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Engedjék meg, hogy ezen a napon mi is tisztelegjünk a magyar líra előtt, ezúttal Nagy László csodálatos versével.