Lemondott Zoran Zaev észak-macedón kormányfő, a Magyarországon politikai menedékjogot szerző elítélt bűnöző, Nikola Gruevszki fő ellenfele

2020. január 3., 17:50

Szerző:

Lemondott Zoran Zaev észak-macedón kormányfő pénteken, hogy lehetővé váljon a tavaszi előrehozott választás kiírása.

A lemondás után szakértői kormány irányítja a nyugat-balkáni országot áprilisig. Az előrehozott választást a miniszterelnök javasolta még októberben, miután az Európai Unió ismét elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Szkopjéval. Az észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést.

Zoran Zaev
Fotó: YouTube

Zoran Zaev azért volt hajlandó lemondani, mert 2016-ban a legfontosabb kampányígérete az ország euroatlanti integrációjának felgyorsítása volt. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének reményében a nyugat-balkáni ország abba is belement, hogy megállapodjon Görögországgal, és Macedóniáról Észak-Macedóniára változtassa a nevét, szóval érthető, hogy a brüsszeli döntést a Zaev-kormány csalódásként élte meg.

A NATO-csatlakozási tárgyalások azonban nem rekedtek meg, Észak-Macedónia ebben az évben már teljes jogú taggá válhat. A miniszterelnök úgy fogalmazott, előrehozott választást kell tartani, hogy kiderüljön, az állampolgárok szerint milyen irányba kell haladnia az országnak, milyen jövőt képzelnek el a szavazók Észak-Macedónia számára.

A várakozások szerint a szkopjei parlament néhány órán belül elfogadja a kormányfő lemondását, Sztevo Pendarovszki államfő Oliver Szpaszovszki belügyminisztert bízza meg a szakértői kormány vezetésével, kinevezését pedig péntek éjfélig a törvényhozás is megszavazza. Ezután kezdődhet el az április 12-ei előrehozott parlamenti választás előkészítése.

A Macedón Szociáldemokrata Unió (SDSM) vezetőjeként Zoran Zaev a fő politikai ellenfele volt annak a Nikola Gruevszkinek, aki 2018-ban hazájában két év börtönre ítélték hivatali visszaélés miatt, de magyar diplomáciai segítséggel, útlevél nélkül  elmenekülhetett, hogy aztán a magyar hatóságoktól különleges eljárásban politikai menedékjogot kapjon. Akkori kormányfőként Zoran Zaev el is kezdte feszegetni, hogy Nikola Gruevszki önként távozott-e vagy inkább elrabolták. Ami az előre hozott választást illeti, előfordulhat, hogy a Gruevszki-féle Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) fog győzni, ugyanúgy, mint 2016-ban, amikor azonban végül nem tudott kormányt alakítani, így az SDSM-hez került az irányítás.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.