Zavargások törtek ki a brazil boltokban, mert egy üzlet előtt halálra vertek egy fekete férfit

A Fekete Tudatosság Napja előestéjén kiszivárgott videók közfelháborodást keltettek az országban.

2020. november 21., 13:53

Szerző:

Tüntetések robbantak ki Brazíliában, miután egy fekete férfit halálra vertek egy Porto Alegre-i bolt előtt. João Alberto Silveira Freitast a biztonsági őrök verték össze, az esetről készült felvételek pedig hamar szétterjedtek a közösségi médiában, és közfelháborodást váltottak ki Brazília-szerte. A videón látszik, ahogy a férfi arcát ütik, és rá is térdelnek.

Másnap reggel tüntetők tucatjai rohamozták meg ugyanannak a bolthálózatnak a brazíliavárosi üzleteit, a „Black lives matter!” szlogent kiabálva. Egy tüntető „ne vásárolj itt, akár meg is halhatsz” feliratú transzparenssel ment be az üzletbe. Egy riói boltot szintén kiabáló tüntetők rohamoztak meg, azt az üzletet be is kellett zárni. Sao Pauloban a tüntetők betörték a kirakatüveget, szétdobálták a polcokon lévő termékeket, és tüzet is gyújtottak az üzleten belül.

Az üzletlánc közleményt adott ki, amiben leírják: sajnálják Freitas „brutális halálesetét”, ezért megszüntetik a szerződést a biztonsági céggel, kirúgják az aznap éppen bent lévő boltvezetőt, és be is zárják a Porto Alegre-i üzletüket.

A két biztonsági őrt letartóztatták, és gyilkosság miatt folyik ellenük eljárás.

Brazíliában pénteken tartották a Fekete Tudatosság Napját, amit az ország sok részén ünnepként tartanak számon. A brazil lakosság 57 százaléka tartozik a fekete, vagy a kevert etnikumú népesség közé, de a rendőrség által megölt emberek között 79 százalék az arányuk – írja a Guardian.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.