WSJ: Az Egyesült Államok kész szankciókkal sújtani Orbán Viktorhoz közeli személyeket, Mészáros Lőrinc lehet az egyik célpont

De felfigyeltek az amerikaiak Tiborcz Istvánra is az Elios-ügy, Rogán Antalra pedig a magyar asajtó felett szerzett kormányzati befolyás miatt. Orbán Viktor is tudja, hogy jöhetnek büntetőintézkedések.

2019. május 15., 07:19

Szerző:

Az Egyesült Államok kész szankciókkal sújtani több Orbán Viktorhoz közeli személyt is az aggályok miatt, hogy Magyarország egyre növekvő kockázatot jelent a nyugati érdekek számára – írja forrásaira hivatkozva a The Wall Street Journal (WSJ). A lap cikke szerint az amerikaiak egyelőre kivárnak a büntetőintézkedésekkel, mégpedig abban a reményben, hogy működik Donald Trump mosolydiplomáciája, Orbán Viktor pedig hajlandó Magyarországot a nyugati érdekszférában tartani. Azt szeretnék, ha Orbán Viktor elköteleződne az Egyesült Államok mellett, aminek a jeleként Magyarország amerikai gázt importálna, ratifikálná a kétoldalú védelmi megállapodást vagy támogatná azt az amerikai kampányt, amelynek célja megakadályozni, hogy Kína építhessék a következő generációs internetes infrastruktúrát. Szankciókra életbe léptetésére akkor keríthet sort az Egyesült Államok, ha a Trump-adminisztráció hangnemet vált vagy 2020-ban Donald Trump elveszíti az elnökválasztást, és új, demokrata adminisztráció veszi át az irányítást a Fehér Házban.

Fotó: MTI/Beliczay László

Az amerikaiak a korrupció elleni fellépésre hivatkozva dönthetnek magyar személyek elleni szankciók bevezetéséről a 2016-ban elfogadott Magnyitszkij-törvény, az úgynevezett Global Magnitsky Act alapján. Ez a törvény lehetővé teszi, hogy bárkit büntetőintézkedésekkel sújtsanak korrupció vagy az emberi jogok megsértése miatt, egyik célpontjaként pedig a WSJ Mészáros Lőrincet nevezi meg.  Bár Magyarország második leggazdagabb embere nem reagált a lap kérdéseire, Kovács Zoltánt, az Orbán-kormány nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkárát a lapnak sikerült megszólaltatnia, Ő azt mondta, Mészáros Lőrincet semmiféle korrupcióért nem lehet felelősségre vonni, az egészet csak amerikai kormányzat és a kongresszus liberálisai találták ki, hogy megtépázhassák  egy olyan politikai vezető hírnevét a konzervatív, nacionalista nézetei miatt. – Ha nem történt bűncselekmény,y hogyan lehet szankciókat életbe léptetni? – firtatta az államtitkár.

A szankciók között szerepelhet vagyonbefagyasztás és vízummegvonás, vagyis kitiltás az Egyesült Államokból.

A WSJ azt írja, hogy a Magnyitszkij-lista ügyében tanácsot adó kormányzati szervezet, a Commission on Security and Cooperation in Europe (CSCE) Orbán Viktor vejére, Tiborcz Istvánra is felhívta a a Trump-adminisztráció figyelmét az Elios ügy miatt, és vizsgálják Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének a szerepét is abban, hogy az Orbán-kormány a magyar sajtó jelentős részét a befolyása alá vonta. A lapnak két Orbán Viktorhoz közeli forrás azt mondta, a miniszterelnök tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államok a nyomásgyakorlás eszközeként kész szankciókat életbe léptetni.