WSJ: Az Egyesült Államok kész szankciókkal sújtani Orbán Viktorhoz közeli személyeket, Mészáros Lőrinc lehet az egyik célpont

2019. május 15. 07:19 - szerző: Ágoston Zoltán

De felfigyeltek az amerikaiak Tiborcz Istvánra is az Elios-ügy, Rogán Antalra pedig a magyar asajtó felett szerzett kormányzati befolyás miatt. Orbán Viktor is tudja, hogy jöhetnek büntetőintézkedések.

Az Egyesült Államok kész szankciókkal sújtani több Orbán Viktorhoz közeli személyt is az aggályok miatt, hogy Magyarország egyre növekvő kockázatot jelent a nyugati érdekek számára – írja forrásaira hivatkozva a The Wall Street Journal (WSJ). A lap cikke szerint az amerikaiak egyelőre kivárnak a büntetőintézkedésekkel, mégpedig abban a reményben, hogy működik Donald Trump mosolydiplomáciája, Orbán Viktor pedig hajlandó Magyarországot a nyugati érdekszférában tartani. Azt szeretnék, ha Orbán Viktor elköteleződne az Egyesült Államok mellett, aminek a jeleként Magyarország amerikai gázt importálna, ratifikálná a kétoldalú védelmi megállapodást vagy támogatná azt az amerikai kampányt, amelynek célja megakadályozni, hogy Kína építhessék a következő generációs internetes infrastruktúrát. Szankciókra életbe léptetésére akkor keríthet sort az Egyesült Államok, ha a Trump-adminisztráció hangnemet vált vagy 2020-ban Donald Trump elveszíti az elnökválasztást, és új, demokrata adminisztráció veszi át az irányítást a Fehér Házban.

Fotó: MTI/Beliczay László

Az amerikaiak a korrupció elleni fellépésre hivatkozva dönthetnek magyar személyek elleni szankciók bevezetéséről a 2016-ban elfogadott Magnyitszkij-törvény, az úgynevezett Global Magnitsky Act alapján. Ez a törvény lehetővé teszi, hogy bárkit büntetőintézkedésekkel sújtsanak korrupció vagy az emberi jogok megsértése miatt, egyik célpontjaként pedig a WSJ Mészáros Lőrincet nevezi meg.  Bár Magyarország második leggazdagabb embere nem reagált a lap kérdéseire, Kovács Zoltánt, az Orbán-kormány nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkárát a lapnak sikerült megszólaltatnia, Ő azt mondta, Mészáros Lőrincet semmiféle korrupcióért nem lehet felelősségre vonni, az egészet csak amerikai kormányzat és a kongresszus liberálisai találták ki, hogy megtépázhassák  egy olyan politikai vezető hírnevét a konzervatív, nacionalista nézetei miatt. – Ha nem történt bűncselekmény,y hogyan lehet szankciókat életbe léptetni? – firtatta az államtitkár.

A szankciók között szerepelhet vagyonbefagyasztás és vízummegvonás, vagyis kitiltás az Egyesült Államokból.

A WSJ azt írja, hogy a Magnyitszkij-lista ügyében tanácsot adó kormányzati szervezet, a Commission on Security and Cooperation in Europe (CSCE) Orbán Viktor vejére, Tiborcz Istvánra is felhívta a a Trump-adminisztráció figyelmét az Elios ügy miatt, és vizsgálják Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének a szerepét is abban, hogy az Orbán-kormány a magyar sajtó jelentős részét a befolyása alá vonta. A lapnak két Orbán Viktorhoz közeli forrás azt mondta, a miniszterelnök tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államok a nyomásgyakorlás eszközeként kész szankciókat életbe léptetni.