Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Független vizsgálat fogja tisztázni, jól kezelte-e a koronavírus-járványt a WHO

2020. május 19. 20:38 - szerző: hvg.hu/168 Óra

Határozatot fogadott el kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 194 tagállama, amely szerint független vizsgálatnak kell tisztáznia az ENSZ-szervezet reagálását a koronavírus-járványra.

A Genfből irányított virtuális WHO-közgyűlés második napján egyhangúlag elfogadott dokumentum szerint, „minél előbb (...) el kell kezdeni

a WHO által a világjárvánnyal szemben koordinált nemzetközi fellépés pártatlan, független és teljes körű felülvizsgálatának folyamatát”,

hogy „javítani lehessen a világjárványok megelőzése, az azokra való felkészülés és reagálás lehetőségein.”

A 194 tagállam között szerepel az Egyesült Államok és Kína is.

Az USA volt a WHO egyik legnagyobb és leghangosabb kritikusa a koronavírus-járvány alatt, Donald Trump elnök időlegesen még a támogatást is megvonta a szervezettől.

A vírus tavaly december óta több mint 4,82 millió embert fertőzött meg, több mint 318 ezer ember meghalt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. A vírus okozta COVID-19 betegségből közel 1,8 millióan gyógyultak fel.