WHO: Tévesek a tesztek, amelyek a gyógyultaknál újrafertőzést mutatnak ki

2020. május 4., 09:04

Szerző:

A világszervezet munkatársa, Maria van Kerkhove szerint

a tüdő elhalt sejtjei miatt lehet ismét pozitív a koronavírusteszt a gyógyult pácienseknél, ez azonban – legalábbis a jelenlegi információk alapján – nem jelent problémát.

A koronavírus-járvány kapcsán továbbra is megválaszolásra vár az egyik legfontosabb kérdés, amely szerint aki átesett a fertőzésen, az vajon később is újra beteg lehet-e a vírustól, vagy a szervezete végleg immunissá válik a kórokozóval szemben. A tudósok munkáját nem segíti, hogy a világ több pontján (köztük Dél-Koreában és Kínában) is találtak olyan pácienseket, akiket bár gyógyultnak hittek, később mégis pozitív mintát adtak.

Koronavírus – Négy megyéből érkeznek minták a pécsi egy
Fotó: Sóki Tamás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) akkor még nem igazán tudott magyarázattal szolgálni a jelenségre, míg dél-koreai szakértők azt gyanították, hogy a betegek újrafertőződéséről lehet szó: a tudósok úgy vélekedtek, hogy bizonyos esetekben a vírus újra aktiválódhat a szervezetben. Kijelentésüket azonban semmi nem igazolta, és ezért is hangsúlyozták: további kutatás szükséges ahhoz, hogy bármi biztosat lehessen mondani.

Vasárnap a BBC-nek adott interjújában a WHO egyik munkatársa, a szervezet koronavírus elleni programjának vezetője, Maria van Kerkhove arról beszélt, hogy ezek a tesztek nagy valószínűséggel falspozitívak: a tesztek a betegség következtében elhalt tüdősejteket érzékelik pozitívnak, és ezért tűnik úgy, mintha a páciens újrafertőződött volna. Hasonló következtetésre jutottak néhány nappal ezelőtt szöuli járványügyi szakemberek is.

A koronavírus kutatócsoport magyarországi vezetője, Jakab Ferenc is vizsgálta a témát, melyről azt mondta,

az újrafertőződésekről szóló sajtóhíreket inkább tesztelési hibák okozhatták, és ha valaki megfertőződött, az rögtön utána valószínűleg nem kapja el újra a vírust.

Mindez azért is biztató, mert az elhangzottak alapján úgy tűnik, aki átesett a fertőzésen, az hosszabb távon is immunissá válhat a kórokozóval szemben.

(forrás: HVG)

 

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.