Volt Fradi-játékos is javasolta a szlovák törvénymódosítást, amely betiltja a magyar himnusz éneklését

2019. április 5., 13:23

Szerző:

Két volt focista is van annak a szlovák törvénymódosításnak az előterjesztői között, amely betiltja többek között a magyar himnusz éneklését – írja a Blikk.

A jogszabály, ami május közepén lépne hatályba, és akár 7 ezer euróval (2,2 millió forint) is sújthatják a vétkeseket. Csak akkor engedélyeznék nyilvános eseményeken külföldi himnusz éneklését, ha hivatalos külföldi delegáció is a helyszínen van.

A jogszabályt a szlovák sajtó csak lex DAC-nak hívja, mert azt a szlovákiai magyarok körében rendkívül népszerű dunaszerdahelyi focicsapat, a DAC miatt nyújthatták be. Minden hazai meccsük előtt több ezer szurkoló énekli a magyar himnuszt.

A felújított dunaszerdahelyi Mol Aréna
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az előterjesztők között két focista is van. Egyikük, Tibor Jancula a DAC-ban focizott a kilencvenes években, később pedig a Fradiban is játszott. A másik Dusan Titel volt válogatott, jelenlegi képviselő, aki nem is tagadta, hogy a DAC-mérkőzések hangulata dühítette fel.

A módosítást a szlovák szélsőséges párt, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) terjesztette elő, viszont a javaslatot a Híd-Most frakció magyar képviselőinek többsége is megszavazta. Másnap a Híd elismerte, hogy hibát követtel el, és közölték, hogy a párt elnöke, Bugár Béla megállapodott Andrej Kiska államfővel, hogy a köztársasági elnök megvétózza a módosítást.

Bastrnák Tibor, a Híd frakcióvezetője pedig arról egyeztetett az SNS-el, hogy a kérdéses törvényt szeretnék újratárgyalni és módosítani.

– Hibáztunk, bocsánatot kérünk mindenkitől. Helyre fogjuk hozni a hibánkat

– mondta a Blikknek Bastrnák Tibor.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.