Voksvadászat kettős állampolgárokra

A vártnál feszültebbnek ígérkezik a magyarországi kampány Erdélyben, mivel a Fidesz korábbi stratégiai partnerei új helyzetbe kényszerültek. Az utolsó pillanatokban sem egyértelmű, mire elég a megszokott szoros együttműködés, a nagyobbik kormánypárt állandó jelenléte. Voksvadászat folyik – egyre több kettős állampolgár érzi így. PARÁSZKA BORÓKA írása.

2014. március 9., 12:59

Januárban már körvonalazódott, februárban pedig egyértelművé vált: a legintenzívebb erdélyi jelenlétre az idei kampányban a Jobbiktól lehet számítani. Másfél éves munka érik be. Ott, ahol jelentős arányú magyar közösség él, a Jobbiknak irodája van. Az év elején Kolozsváron kezdte meg működését a szervezet, Szatmár, Szilágy, Maros, Kolozs, Hargita és Kovászna megyék lefedettek. Szávay István a párt országgyűlési képviselőjeként azt kérte a csatlakozóktól, szerezzenek „helyi információkat”, és segítsék népszerűsíteni településükön a Jobbikot. A jelek szerint az a stratégia érvényesül, amelyet Vona Gábor két évvel ezelőtt Gyergyószentmiklóson, az Erdélyi Magyar Fiatalok – a párt által évente támogatott – táborában vázolt: háztól házig haladó, személyre szabott kampány zajlik majd.

A Fidesz is követi saját stratégiáját, ám nem halad zökkenőmentesen. A Szerencsejáték Zrt., valamint a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által 1,86 millió euróval, alapítványi közvetítéssel támogatott lapcsalád (amelynek kiadója az Udvarhelyi Híradó Kft., a finanszírozásról Sipos Zoltán közölt cikket az Átlátszó.hu-n) összehangolt regisztrációs kampányt folytat. A reklámanyagok mellett szinte napi rendszerességgel közölnek interjúkat ismert erdélyi személyiségekkel a szavazáson való részvétel fontosságáról. Hídvégi Balázs a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnökeként az év elején azonban arról számolt be: januárig csupán 45 ezren regisztráltak Romániából. Hídvégi szerint ez a szám a voksolás napjáig körülbelül 65 ezerre nőhet. Ami messze elmarad a százezres nagyságrendtől, amit négy évvel ezelőtt prognosztizáltak.


A mozgósítást nehezíti, hogy a Fidesz által támogatott Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) patthelyzetbe került. A hétvégén a szervezet bejelentette: nem indul az EP-választáson. Tőkés László betegségére hivatkozva meg sem jelent a 2012-es választáson egyszer már bukott pártja választmányi ülésén. A testület tagjai pedig azt üzenték a volt EP-alelnöknek, fogadja el Orbán Viktor ajánlatát, és Fidesz-listán induljon az uniós voksoláson.

Arról, hogy Orbán Viktor, illetve pártjának illetékes testülete valóban tett-e javaslatot az együttműködésre, a hétvégén nem érkezett semmilyen megerősítés – az EMNP sajtóközleményén kívül. A 168 Óra megkeresésére a Fidesz sajtóosztálya annyit közölt: a párt EP-listáját csak az április 6-i választás után állítják össze, s hozzák nyilvánosságra. Az viszont eldőlt, hogy az RMDSZ ígéretéhez híven elzárkózik Tőkés szerepeltetésétől, s két korábbi EP-képviselő (Winkler Gyula és Sógor Csaba) vezeti a szövetség listáját.

Több jel mutat arra, hogy Orbán Viktor egykori stratégiai partnere új szövetségest keres, de legalábbis nyomást gyakorol a Fideszre. Az Erdélyi Riport értesülései szerint Tőkés élesen bírálta néhány napja a magyar kormányt, mert szerinte a Magyar Állandó Értekezlet (a Kárpát-medencei képviselők fóruma) „kiüresedett”, a testület jobban működött Horn Gyula miniszterelnöksége idején.

Tőkés EP-jelöltsége mellett Borbély Zsolt Attila állt ki. Ő az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nemzetpolitikai alelnöke, aki 2009-ben a Jobbik európai parlamenti képviselőjelöltjeként indult, és aki Bayer Zsolttal is nyílt vitába bocsátkozott a Fidesz–Jobbik-viszonyról. (Bayer Tőkést már tavaly, a védhatalmi státusról szóló nyilatkozata után felelőtlenséggel vádolta, és számon kérte Toró T. Tiboron, az EMNP elnökén, miért támogatja a Jobbikot.)

Nem csak Tőkés pozíciója bizonytalan. A Fidesz segítségével létrejött ugyan az Erdélyi Magyar Néppárt, megalakultak az eredetileg az állampolgársági adminisztrációt segítő Demokrácia Központok, megszületett a Nemzetstratégiai Intézet (amelyet a volt székelyudvarhelyi polgármester, a Kövér Lászlóhoz „közel állóként” emlegetett Szász Jenő vezet, és 1,3 milliárd forintos költségvetési támogatással indult 2013-ban), a hálózat mégsem működik hatékonyan a regisztrációs kampányban.

Orbán Viktor Kelemen Hunorhoz, az RMDSZ elnökéhez fordult segítségért. Ahhoz a szervezethez, amely az elmúlt négy évben Magyarországról érkező támogatásainak jelentős részéről lemondani kényszerült, javarészt az EMNP, illetve az RMDSZ ellenzéki szervezetei javára. Kelemen ígéretet tett arra: a szövetség segíti a regisztráció folyamatát, hogy a kettős állampolgárságot szerzett magyarok élni tudjanak állampolgári jogaikkal.

A szövetség állja a szavát, de mozgósítás csak azokban a megyékben folyik, ahol Fidesz-közeli RMDSZ-es politikusok dolgoznak. Kovászna megyében az elmúlt egy hónapban 1250 szavazót regisztráltak. Ez annak köszönhető, hogy a megyei tagszervezet 27 állandó munkatársa, valamint az önkéntesek, több mint 80 ember, 87 települést értek el, 60 000 szórólapot vittek házhoz. Tamás Sándor megyei önkormányzati elnök a regisztrációról szóló beszámolójában említi: sokkal sikeresebb is lehetne a kampány, de „azok, akiket eddig megfizettek és pénzzel pumpáltak Magyarországról, nem végezték rendesen a dolgukat”.

A kettős állampolgársággal rendelkező magyarok kiábrándultsága másutt is tetten érhető. Évek óta megoldatlan probléma a Magyarországról sugárzó televíziók által szolgáltatott tartalom szerzői jogi védettsége. Idén – miután nem az Eurovízió, hanem a Sportfive International nyerte el a téli olimpia sugárzási jogát – szigorítás lépett életbe. Így aztán a nemzetegyesítést ígérő kormány ciklusának végén a határokon kívül élők nem követhették magyarul a sportközvetítéseket. Sőt az utóbbi hetekben már a filmek és a televíziós vetélkedők sugárzása is megszakadt. Erre reagált a Facebookon egy ismert marosvásárhelyi újságíró: „Az MTVA figyelmébe! Mi van, Urak és Hölgyek? Ezután már a filmeket sem láthatjuk az m1-es csatornán? (...) Legyenek szívesek úgy vásárolni filmeket, licenceket, hogy a határon túli magyarok is hozzáférhessenek kedvenc műsoraikhoz, ne csak a Fidesz-reklámokat, azaz a nívótlan híradókat nézhessék!” A bejegyzésre válaszözön indult, a legsommásabb komment ez volt: „Vissza kéne szóljunk nekik, hogy a szavazataink a határainkon túl nem foghatók.”

Vagyis a közhangulat feszült. Egyed Ufó Zoltán, ismert fotós, publicista a székelyudvarhelyi Uh.ro közéleti portálon írta: „Az állampolgárságnak eddig egyetlen hasznát láttam, hogy azzal dicsekedhetek, levelezek Orbán Viktorral. Az valami magyarországi celeb, büszke is magára, minden levelére odarakja a képét, színesben.” A szerző végkövetkeztetése: „Akkortájt még azt hittük, a nemzetegyesítés a honosításunk önzetlen célja. Azóta változtak a dolgok. Ma mondja azt nekem valaki, hogy nem a szavazatomért kaptam magyar állampolgárságot! Hogy nem a szent regisztrációmért írt nekem Orbán Viktor levelet! Hazudja ezt valaki a szemembe!”

Lapzártakor kaptuk a hírt: az RMDSZ belép a román kormányba, s megkapja két tárca, valamint egy sor államtitkárság vezetését. A miniszterelnök-helyettesi és a kulturális miniszteri poszt várományosa Kelemen Hunor, a környezetvédelmié pedig Korodi Attila.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.