Putyin vakcinával kenyerezné le Fehéroroszországot

2020. augusztus 24., 22:01

Szerző:

Lukasenka az elcsalt választások elleni tiltakozásokat teszi felelőssé, amiért nem csökken a fertőzöttek száma Belaruszban.

Fehéroroszország elsőként kap majd az Covid-19 elleni orosz vakcinából - közölte a fehérorosz sajtó, miután hétfőn ismét telefonon beszélt egymással Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

A két vezető megállapodott, hogy fehérorosz önkéntesek is részt vesznek majd a Szputnyik V néven augusztus 11-én bejegyzett oltóanyag tesztelésének harmadik szakaszában. Putyin és Lukasenka az elmúlt napok során immár negyedik alkalommal vitatta meg telefonon a Fehéroroszországban kialakult helyzetet.

Lukasenka július végén bejelentette, hogy tünetek nélkül túlesett a koronavírus-fertőzésen. Az elnök, aki 26 éve vezeti Fehéroroszországot, nem volt hajlandó szigorú korlátozásokat bevezetni a Covid-19 terjedésének fékezése érdekében.

A 65 éves fehérorosz elnök korábban azt hangoztatta, hogy országában egyetlen ember sem fog meghalni a koronavírustól, és a járvány ellenszeréül egyebek között a vodkát, a szalonnát, a jégkorongot és a szaunázást is ajánlotta. "Pszichózisnak" nevezte a világszerte bevezetett óvintézkedéseket, és azt hangoztatta, hogy az emberek számára az éhínség és a munkanélküliség lesz végzetes, nem pedig a Covid-19.

Lukasenka egyébként hétfőn, amikor fogadta ügyvezető egészségügyi miniszterét, Dmitrij Pinyevicset, a kétségbe vont tisztaságú újraválasztása ellen szervezett utcai tiltakozásokat tette felelőssé azért, hogy a fertőzöttség szintje nem csökken Fehéroroszországban.

A 9,5 millió lakosú országban eddig hivatalosan 70 468 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 642-en haltak bele a betegségbe.

Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 4744-gyel 961 493-ra emelkedett a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. Ez volt április vége óta a legalacsonyabb napi növekmény. A terjedés üteme 0,5 százalékos, az új esetek 23,2 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5,7 millió), Brazília (3,6 millió) és India (3,1 millió) után.

Az aktív esetek száma 2223-mal 171 950-re nőtt. A halálozások száma 65-tel 16 448-ra, a gyógyultaké pedig 2456-tal 773 095-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 34,6 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 247 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 217 739 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az Izvesztyija című lap értesülése szerint az orosz kormány a héten bejelentheti a rendszeres légiközlekedés helyreállítását Magyarországgal, Franciaországgal, Máltával, Ciprussal, Jordániával, Egyiptommal és Kínával. A lap rámutatott, hogy mivel az EU továbbra sem nyitott az orosz állampolgárok előtt, ők valószínűleg az új útvonalakon is csak egyéni elbírálás alapján utazhatnak majd.

Oroszország május végén függesztette fel a menetrendszerinti nemzetközi légközlekedést, amelyet azóta csak Nagy-Britanniával, Törökországgal, és

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet közölte, hogy a járvány kezdete óta 21 járattal több mint hétezer orosz állampolgárt repatriáltak az Egyesült Államokból.