Egész Oroszország Vlagyimir Putyint nézte, még a metrókocsikban is adták évindító beszédét

2020. január 15., 14:10

Szerző:

Elképzelhető, hogy 2024 után nem lesz újra államfő Vlagyimir Putyin. Egyrészt akkor bizonyosan lejár a mandátuma, másrészt pedig az orosz törvényhozáshoz intézett szokásos év eleji beszédében – amiről az Index számolt be részletesen – arról beszélt, szükség van a hatalmon lévők leválthatóságára, mert „állandó csak a nép érdeke lehet.” A most húsz éve hatalmon lévő elnök akkora mindenesetre már 72 éves lesz.

 

Éttermektől a metrókig mindenhol adták a beszédet

 

Csak úgy, mint itthon Orbán Viktor a Kormányinfón, Oroszország első számú vezetője is megtartja „évnyitó” beszédet – immár 16. alkalommal –, csak ő a törvényhozás előtt és Putyint még kérdezni sem lehet. Az egyórás eseményre 900 újságíró regisztrált, a parlament két házának képviselői, a kormány tagjai mellett alkotmánybírók, kormányzók, a regionális törvényhozások képviselői is jelen voltak. Idén először pedig 

utcai kivetítőkön is közvetítették a beszédet, éttermekben, repülőtereken, a metróállomások videófalain és a metróvagonok monitorain összefoglalók mentek. Ezenkívül adták moziban, taxikban, de egy 3847 ezer méter feletti sípálya egyik felvonóállomásán is, sőt, a nemzetközi űrállomáson is.

 

Súlyos gond a demográfiai helyzet

 

„Csaknem 147 millió ember él Oroszországban, de most nehéz demográfiai szakaszba lépünk. Egy időre még sikerült a növekedést is elérnünk, ám most lép szülőkorba a 90-es évek generációja” – amelynek tagjai azonban kevesen vannak, így újabb visszaesés várható. Putyin szerint épp a legszegényebbeknél van több gyerek, így az ő felemelésüket kell segíteni.

Putyin elnök éves beszéde
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Bejelentett egy sor gyermekek után járó kedvezményt is, két gyerek után például idéntől 616 ezer rubel (csaknem 3 millió forint) támogatás vehető fel lakásvásárlására, a lakásvásárlási hitelből pedig elengednek átszámítva 2,1 millió forintot három gyerek esetén. Oroszországban 2020 után 19 millió iskolás lesz, ami nem hangzik soknak, létező gond a tanárhiány is, az osztályfőnökök részben emiatt 23 ezer forinttal többet keresnek majd.

 

Ő is a rendelőket újítaná fel

 

Oroszország számára örömteli, hogy a születéskor várható élettartam 73 évre nőtt, ez 20 éve még 65 volt. Ám csak úgy, mint Magyarországon, Oroszországban is erősen felújításra szorulnak a kórházak, körzeti orvosi rendelők, sürgősségi állomások, amikre 8 milliárd eurót szán Putyin.

 

Több pénzünk lett

 

A költségvetés többlettel zár, csökkent az ország államadóssága. Putyin szerint szükség van a gazdaság modernizálására, persze továbbra is a nyersanyagexport jelenti az orosz gazdaság motorját, ahogyan a 90-es években is, azzal a különbséggel, hogy akkor a kőolaj és a földgáz ára töredéke volt a jelenleginek. Az elnök adókedvezményt ígért beruházások ösztönzésére, a közúti hálózattól a turizmusig mindenfélét beleértett.

 

Még erősebb hadsereg

 

Az országot nem csupán nukleáris robotrepülők védik, de hadsereg is. Putyin kijelentette: „Az ország védelme évtizedekre biztosítva van”, olyan fegyverekkel, amelyek hadrendbe állítását „sok ország csupán tervezi”

 

Átírják az alkotmányt

 

Oroszországban 25 éve fogadták el az alaptörvényt, és most először módosíthatnak is rajta. Például azzal, hogy a törvényhozás tagjai, a kormánytagok, regionális vezetők nem lehetnek másik ország állampolgárai, nem lehet letelepedési engedélyük sem. Azt is beleírnák, hogy a minimálbér nem lehet kevesebb a létminimumnál. Az alkotmánymódosításokhoz Putyin népszavazást javasolt.

 

Háttérbe akar vonulni?

 

Az alkotmánymódosítás legfontosabb részét a végére hagyta: Putyin kijelentette, hogy a törvényhozásnak több beleszólási jogot kell adni a kormány alakítására. „Ez azonban azt is jelenti, hogy a parlamentnek is nagyobb felelősséget kell vállalni a kormány által vitt politikáért” – mondta Putyin. A kormányfő kinevezésében a parlament jogköre eddig formális volt, Putyin azonban azt javasolta, hogy ez érdemi megerősítés legyen, valamint, a parlamentnek kelljen döntenie a kormányfő által javasolt helyettesek és kormánytagok elfogadásáról. „Az elnök ezek után legyen köteles kinevezni a parlament által megerősített kormányzati képviselőket. Ez nagyon komoly változást jelent” – közölte az elnök, hangsúlyozva, hogy Oroszország ezután is elnöki köztársaság marad, de szükség van a parlament és az elnöki jogkör erőviszonyai közötti arányok változtatására.