Visszatérhettek szüleikhez azok az öt éven aluli gyerekek, akiket illegális határátlépés miatt elszakítottak családjuktól

2018. július 12. 21:00 - szerző: 168 Óra/MTI

Visszatérhettek szüleikhez azok az öt éven aluli gyermekek, akiket az illegális határátlépéskor elválasztottak családjuktól – jelentette be csütörtökön közös közleményben az amerikai igazságügyi és a belbiztonsági minisztérium, valamint az emberi erőforrások tárcája.

A három minisztérium közleménye leszögezi, hogy 103 kisgyermek közül 57 került vissza családjához, a többi 46 gyermek esetében nem lesz családi újraegyesítés, mert a szülők vagy büntetett előéletűek, vagy egyszer már kiutasították őket az Egyesült Államokból, vagy pedig nem is az adott kiskorú szülei.

Ez utóbbi gyermekekről egyelőre változatlanul az amerikai kormányzat gondoskodik, miközben felkutatja a valódi szülőket.  

– A Trump-kormányzat nem veszi félvállról e küldetését, jóhiszeműen folytatni kívánjuk a családok újraegyesítését szolgáló erőfeszítéseinket – olvasható a három tárca közös közleményében. 

A bejelentésre két nappal annak a határidőnek a lejárta után került sor, amelyet egy szövetségi kerületi bíró állapított meg a kormányzat számára. Kormánytisztviselők szerint a késedelem a részletes ellenőrzések elhúzódásával magyarázható, viszont álláspontjuk szerint ez az aprólékos ellenőrzés biztosította, hogy a gyermekek ne kerülhessenek veszélyes helyzetekbe, például gyilkossággal vádolt szülőkhöz, vagy olyan felnőttekhez, akik nem is a szüleik. 

A kormányzat következő lépése az ötévesnél idősebb gyerekek családjaikhoz való visszatérésének a megszervezése lesz. A szövetségi kerületi bíró döntése értelmében július 26-ig kell befejezni a családegyesítéseket. 

A gyermekeket egy régóta érvényben lévő, az illegális határátlépőkre vonatkozó törvény értelmében választották el szüleiktől. Ám a Jeff Sessions igazságügyi miniszter által meghirdetett nulla tolerancia politikájának gyakorlata – amely a hatályos törvényeknek kíván érvényt szerezni – közfelháborodást keltett.

Amint arról mi is beszámoltunk, országszerte tízezrek tüntettek az intézkedés ellen, így Donald Trump végül elrendelte, hogy az illetékesek tartsák együtt az illegális bevándorló családokat. Az intézkedés egy kétéves magyar kisfiút is érintett, Leventét, akit az amerikai-kanadai határon kaptak el szüleivel. Levente először egy befogadóállomásra került, majd nevelőszülőkhöz, végül engedélyezték, hogy nővére hazahozza a gyereket Magyarországra.