Euronews: csak a magyarok 15 százaléka helyesli Orbán vétóját

A jogállamisági mechanizmust a kifizetésekkel összekötni pedig 77 százalék helyesli.

2020. december 8., 09:53

Szerző:

Elszámította magát Orbán Viktor, írja a Deutsche Welle cikke, bár azt gondolta, az EU-s költségvetés és korona-segélyek kapcsán belengetett magyar-lengyel vétó népszerű lesz, nem így történt. Legalább is az Euronews telefonos felmérése szerint a magyarok 77 százaléka úgy gondolja, a jogállamisági mechanizmus összekötése az EU-s pénzek kifizetésével jó döntés.

A cikk közlei az OLAF és a szintén EU-s korrupcióellenes GRECO elmarasztaló magyar adatait is. A vétót összesen 15 százalék támogatja szintén az Euronews felmérése szerint. Ha az EU úgy dönt, a gazdaságtámogatási pénzeket Lengyelország és Magyarország kihagyásával fizetik ki, a két ország 23 milliárd eurótól esik el. Amúgy ezek az országok az EU-s kifizetések legnagyobb haszonélvezői 2019-ben Varsó 12, Budapest 5 milliárd eurót kapott, miközben Magyarország évente 1 milliárd eurót fizet be. 

A lap megemlíti, hogy egyre gyakoribbak a magyar utalások arra, az EU-n kívül is van élet, sőt, ugyanakkor, ahogy a teljes társadalom, a fideszes szavazók is EU-pártiak. 

 

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.