EU alelnök: Az újságírók elleni fenyegetések Magyarországon is különösen aggasztóak

„Kommunista Csehszlovákiában nőttem fel, tudom, milyen érzés jogállamiság nélküli országban élnil” - mondja Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke.

2020. szeptember 30., 09:38

Szerző:

Az EU jogállamisági normáinak „komoly kihívásokkal” kell szembenézniük egyes tagállamokban - írja a Politico.

Az ellenőrzés, amelyet a biztosok kollégiuma szerdán fogad el, négy kérdést vizsgál mind a 27 uniós országban: a nemzeti igazságszolgáltatási rendszereket, a korrupció elleni küzdelmet, a média pluralizmusát és szabadságát, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét. Egyes országokban vannak olyan esetek, amikor "a jogállamisági garanciák ellenálló képességét tesztelik" - áll a szövegben.

"Mivel a kommunista Csehszlovákiában nőttem fel, tudom, milyen érzés jogállamiság nélküli országban élni" - mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke kedden a Politiconak. "Az EU-t ezen autoriter tendenciák ellenszereként is hozták létre, és a Bizottságnak itt komoly szerepe van.

A jogállamiság nem arról szól, hogy jobb- vagy baloldali, hanem helyes vagy téves."

A szövegtervezet idézi az igazságszolgáltatási függetlenség veszélyeztetettségét Magyarországon és Lengyelországban, de felsorol további „kihívásokat” Bulgáriában, Romániában, Horvátországban és Szlovákiában is.

Az újságírók elleni fenyegetések Bulgáriában, Horvátországban, Magyarországon, Szlovéniában és Spanyolországban is különösen aggasztóak a tervezet szerint.

A jelentés akkor érkezik, amikor az uniós intézmények megvitatják, hogyan lehet a jogállamisági normákat az uniós finanszírozáshoz kötni a blokk következő hétéves költségvetési tervében, ami további ösztönzés a tagsági elvek betartására.

Magyarország és Lengyelország - amelyek már az úgynevezett 7. cikkely szerinti fegyelmi eljárásokkal néznek szembe az uniós jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt - óvakodnak minden olyan intézkedéstől, amely korlátozhatja az EU készpénzhez való hozzáférését, és a költségvetés illetve a koronavírus-helyreállítási csomag blokkolásával fenyegetett mindaddig, amíg meg nem valósulnak. 

Az EU Tanácsának német elnöksége kompromisszumos tervet terjesztett elő a vita elhárítására, amely a kritikusok szerint a Bizottság eredeti javaslatát elnyomja.